9 listopada 2015

Bułki - najlepsze na świecie

Przepyszne, mięciutkie, długo zachowują swoją świeżość. Jestem im wierna już wiele lat. Nie pamiętam skąd mam przepis, ale jest ze mną już bardzo długo i zawsze, ale to zawsze wychodzą właściwe i pysznie! Polecam wszystkim serdecznie, bo naprawdę warto :) 

Potrzebujemy: 
- 300ml letniego mleka, 
- 1 roztrzepane jajko, 
- 2 łyżki roztopionego masła, 
- 4,5szkl mąki pszennej, 
- 2 łyżki cukru, 
- 2 - 3 łyżki siemienia lnianego,
- 1op suchych drożdży, 
- 1,5 łyżeczki soli, 
dodatkowo: 
- mleko lub roztrzepane jajko,
- siemię lniane do posypania.

Wszystkie składniki umieścić w odpowiedniej kolejności w maszynie do chleba (bądź wyrobić ręcznie). Ustawić program ciasto (ok. 1,5godz - 20min mieszania, 70min czas na wyrośnięcie). Kiedy ciasto podwoi swoją objętość formować ok. 16 - 18 bułeczek i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30min. Po tym czasie posmarować bułki mlekiem lub roztrzepanym jajkiem i posypać siemieniem lnianym. Piec w 185st przez 20 - 25min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz