27 listopada 2015

Magiczne ciasto - niby trzy, a jedno

Na różnych blogach kulinarnych można znaleźć ciasto zwane magicznym. Niby trójwarstwowe a wykonane z jednej masy. Dość proste w wykonaniu i szybkie. Należy jednak pamiętać o tym, by wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej, inaczej masa nam się rozwarstwi. Smak - bardzo dobry, no i mało kto chce uwierzyć, że to ciasto z jednej masy ;) Moja mama stwierdziła, że piekłam lepsze ciasta... ;) Jednak to pewnie dlatego, że to smakuje... budyniowo, a ona za takimi nie przepada :) Spróbujcie i sami oceńcie ;) Ja polecam :) 

Potrzebujemy (tortownica 20-23cm):
- 4 jajka, 
- 150g cukru, 
- 125g rozpuszczonego i ostudzonego masła, 
- 120g mąki pszennej, 
- 500ml mleka, 
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, 
- szczypta soli, 
do podania: 
- cukier puder, 
- owoce. 

Formę (u mnie metalową) natłuścić masłem i obsypać delikatnie bułką tartą. 
Białka oddzielić od żółtek. Białka z odrobiną soli ubić na sztywną pianę i odstawić. Do żółtek dodać cukier i utrzeć na jasną masę. Nie przestając ucierać dodać rozpuszczone, wystudzone masło, następnie ekstrakt z wanilii i stopniowo wsypać mąkę. Powoli wlać mleko. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Przelać ciasto do formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 165st przez min 40min. Zwiększać tylko czas pieczenia (nawet do 70min). 


4 komentarze:

  1. budyniowo? ja tam takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozpuszczone mleko?czy to ma byc mleko w proszku?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ojej przepraszam to chodzi o maslo :) 2 razy podchodze do tego przepisu i 2 razy czytam mleko

    OdpowiedzUsuń
  4. Już myślałam, że ja coś pomyliłam, ale nie :) Jest dobrze :)

    OdpowiedzUsuń