13 grudnia 2015

Połówkowa szarlotka

Znalazłam ten przepis już jakiś czas u Kasi, która reklamuje go jako najlepszy jabłecznik. Według mojego podniebienia najlepszy to nie jest... ale jest jednym z najlepszych! :) Najlepsza chyba jest szarlotka, na którą mam przepis od mojej, która znowu ma go od babci - a szarlotkę znajdziecie TUTAJ! :) 
Ta szarlotka jest bardzo prosta w wykonaniu i naprawdę... godna polecenia! :) 



Potrzebujemy (forma 23x40cm):
ciasto:
- 2,5szkl mąki,
- 250g masła, 
- 200g serka homogenizowanego waniliowego, 
- 2/3szkl cukru pudru (u mnie trzcinowy),
- 4 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią, 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
dodatkowo:
- 8 jabłek,
- cynamon,
- cukier puder. 

Jabłka obrać, przekroić i na pół, pozbawić gniazd nasiennych i odstawić. Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na pół. Formę do pieczenia wyłożyć papierem. Stolnicę delikatnie oprószyć mąką, rozwałkować połowę ciasta i położyć na dnie formy. Ułożyć jabłka (dziurą po gnieździe nasiennym do dołu), obsypać cynamonem. Rozwałkować drugą połowę ciasta i przyłożyć nią jabłka. Piec 60min w 180st. Po całkowitym wystygnięciu obsypać obficie cukrem pudrem. 


1 komentarz:

  1. Pycha! Ciągle sobie obiecuję, że w końcu taką upiekę;)

    OdpowiedzUsuń