Kolejny prosty i szybki przepis. Potwornie bałam się tego serowego sosu, bo za zupą robioną z serkami topionymi nie przepadam, ale... o dziwo wyszło całkiem niezłe :) Polecam.
Przepis znaleziony tutaj, lekko inny ;)
Potrzebujemy (3 porcje):
- makaron,
- 2 małe filety z kurczaka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 200g serka topionego śmietankowego,
- brokuł,
- 200g śmietany 18%,
- 1,5szkl wody,
- kostka rosołowa,
- oliwa,
- sól,
- pieprz,
- papryka słodka,
- papryka ostra,
- 1 łyżka mąki,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 liście laurowe.
Filety umyć, osuszyć, oczyścić z włókien i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem i papryką słodką. Przysmażyć obustronnie na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek na złoto. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Kiedy kurczak będzie usmażony dodać na patelnię cebulę i czosnek - zeszklić. Całość przełożyć do rondla średniej wielkości. Zalać 1,5szkl wody i zagotować. Dodać kostkę rosołową i pokrojone w kostkę serki. Mieszać do rozpuszczenia. Śmietanę przełożyć do miseczki, dodać do niej chochelkę ciepłego sosu, wymieszać i całość dodać do garnka - wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, papryką i ostrą. Gotować kilka minut. W małym garnuszku rozmieszać mąkę z odrobiną letniej wody. Znów dodać chochelkę ciepłego sosu, wymieszać i całość wlać do garnka, wymieszać.
Brokuł podzielić na różyczki, umyć i ugotować - do wody dodać sól, łyżeczkę cukru i liście laurowe. Brokuł wrzucić na gotującą się wodę i gotować ok 4-5min.
Ugotować makaron.
Na talerze wyłożyć makaron, brokuły i polać sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz