Swego czasu danie często spotykane w restauracjach. Proste, dość szybkie i bardzo smaczne ;) A sałata z ogródka Teściowej :)
Potrzebujemy (2 porcje):
- 6 małych ziemniaczków,
- sałata zielona,
- śmietana,
- 2 małe filety z kurczaka,
- 2 plastry szynki,
- 2 plastry sera żółtego,
- 1 jajko,
- mąka pszenna,
- bułka tarta,
- sól,
- pieprz.
Ziemniaki oskrobać, zalać wodą i postawić na ogniu.
Sałatę umyć, wysuszyć, poszarpać, wrzucić do miski. Dodać śmietanę i sól. Wymieszać.
Kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z włókien. Filety oprószyć solą i pieprzem. Na każdy położyć złożony plasterek szynki i sera, zgiąć w połowie filety i "przypiąć" wykałaczką. Rozłożyć trzy talerze - na jeden wysypać mąkę, w drugim roztrzepać jajko, a na trzeci wysypać bułkę tartą. Obtoczyć najpierw w mące, następnie w jajku i w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni na maśle klarowanym - z każdej strony na złoto.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz