18 czerwca 2016

Filet z kurczaka nadziewany serem i szynką

Swego czasu danie często spotykane w restauracjach. Proste, dość szybkie i bardzo smaczne ;) A sałata z ogródka Teściowej :) 

Potrzebujemy (2 porcje): 
- 6 małych ziemniaczków,
- sałata zielona, 
- śmietana, 
- 2 małe filety z kurczaka, 
- 2 plastry szynki, 
- 2 plastry sera żółtego, 
- 1 jajko, 
- mąka pszenna, 
- bułka tarta, 
- sól, 
- pieprz.

Ziemniaki oskrobać, zalać wodą i postawić na ogniu.
Sałatę umyć, wysuszyć, poszarpać, wrzucić do miski. Dodać śmietanę i sól. Wymieszać. 

Kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z włókien. Filety oprószyć solą i pieprzem. Na każdy położyć złożony plasterek szynki i sera, zgiąć w połowie filety i "przypiąć" wykałaczką. Rozłożyć trzy talerze - na jeden wysypać mąkę, w drugim roztrzepać jajko, a na trzeci wysypać bułkę tartą. Obtoczyć najpierw w mące, następnie w jajku i w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni na maśle klarowanym - z każdej strony na złoto. 
Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz