18 lipca 2016

Burger

Domowy fast food? Na pewno zdrowszy niż typowych fast foodach ;) Szybkie no i smaczne ;) Polecam :) 

Potrzebujemy: 
burgery (wyszło mi 11szt):
- 900g karkówki zmielonej,
- 25 okrągłych, małych krakersów solonych, 
- pęczek natki pietruszki lub koperku, 
- sól, 
- pieprz, 
- 1 jajko, 
- 2 łyżki musztardy delikatesowej, 
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej, 
pozostałe: 
- bułki, 
- pomidor, 
- ogórek kiszony, 
- cebula, 
- sałata masłowa, 
- ser żółty, 
- ketchup,
- bułka tarta.

Do zmielonego mięsa dodać pokruszone krakersy, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, jajko, musztardy i wszystko ręcznie wymieszać. Formować burgery, obtoczyć delikatnie w bułce tartej i układać na talerzu. Można przygotować je wcześniej i pozostawić przykryte folią w lodówce - ale należy pamiętać by wyjąć je na ok.30min przed pieczeniem, by wróciły do temp pokojowej. 
Przygotować składniki do burgerów: pomidory, ogórki, cebulę pokroić w plasterki. 
Rozgrzać patelnię grillową z odrobiną masła klarowanego i upiec burgery. Bułki delikatnie zwilżyć wodą i przypiec na patelni. Składać: dół bułki posmarować ketchupem, liść sałaty, burger, plaster sera żółtego, pomidor, cebula, ogórek, Wierzchnią część bułki posmarować musztardą, przyłożyć i zamknąć burgera. Smacznego! :)  

2 komentarze: