Domowy fast food? Na pewno zdrowszy niż typowych fast foodach ;) Szybkie no i smaczne ;) Polecam :)
Potrzebujemy:
burgery (wyszło mi 11szt):
- 900g karkówki zmielonej,
- 25 okrągłych, małych krakersów solonych,
- pęczek natki pietruszki lub koperku,
- sól,
- pieprz,
- 1 jajko,
- 2 łyżki musztardy delikatesowej,
- 1 łyżka musztardy rosyjskiej,
pozostałe:
- bułki,
- pomidor,
- ogórek kiszony,
- cebula,
- sałata masłowa,
- ser żółty,
- ketchup,
- bułka tarta.
Do zmielonego mięsa dodać pokruszone krakersy, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, jajko, musztardy i wszystko ręcznie wymieszać. Formować burgery, obtoczyć delikatnie w bułce tartej i układać na talerzu. Można przygotować je wcześniej i pozostawić przykryte folią w lodówce - ale należy pamiętać by wyjąć je na ok.30min przed pieczeniem, by wróciły do temp pokojowej.
Przygotować składniki do burgerów: pomidory, ogórki, cebulę pokroić w plasterki.
Rozgrzać patelnię grillową z odrobiną masła klarowanego i upiec burgery. Bułki delikatnie zwilżyć wodą i przypiec na patelni. Składać: dół bułki posmarować ketchupem, liść sałaty, burger, plaster sera żółtego, pomidor, cebula, ogórek, Wierzchnią część bułki posmarować musztardą, przyłożyć i zamknąć burgera. Smacznego! :)
Uwielbiam takie domowe:)
OdpowiedzUsuńtakiego burgera to mogłabym zjeść :)
OdpowiedzUsuń