5 grudnia 2016

Batoniki z kremem daktylowo - czekoladowym

Ciekawie wyglądały i skusiły. Fajny dodatek do śniadania do pracy. Uważam jednak, że utworzenie z tego przepisu tylko 8 batoników to błąd. Powinny być mniejsze i zgrabniejsze, bo zjeść tak, sporych rozmiarów batonik to już nie "dodatek", a pełne drugie śniadanie... Dlatego ja przekrawałam je na pół. Następnym razem jednak - o ile będzie następny raz - na pewno z tej porcji zrobię więcej, małych batoników. Nadzienie jest pyszne!! :)

Potrzebujemy: 

nadzienie: 
- 100g daktyli bez pestek, 
- 300g wrzątku, 
- 80g orzechów laskowych, 
- 80g mleka, 
- 40g miodu, 
- 20g gorzkiego kakao, 
ciasto: 
- 100g miękkiego masła, 
- 40g miodu, 
- 30g jogurtu naturalnego, gęstego, 
- 1 jajko, 
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, 
- 200g mąki pszennej, 
- 80g płatków owsianych, górskich, 
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
- 0,5 łyżeczki cynamonu. 

Daktyle zalać wrzątkiem i pozostawić na ok 1 - 2godz, by zmiękły. Namoczone daktyle odsączyć i odstawić. 
Do naczynia miksującego wsypać orzechy i zmielić 15sek/obr.10. Orzechy zgarnąć na dno naczynia. Dodać daktyle, mleko, miód i kakao i zmiksować 10sek./obr.6 zwiększając do 8. Składniki zgarnąć na dno naczynia. Zmiksować ponownie 10sek./obr 6 zwiększając do 8. Nadzienie przełożyć do miseczki. 
Naczynie miksujące umyć i osuszyć. włożyć masło, miód i jogurt i wymieszać 10sek./obr.2. Dodać jajko i ekstrakt z wanilii, wymieszać 10sek/obr.2. Dodać mąkę pszenną, płatki owsiane, proszek do pieczenia i cynamon. Wymieszać 30sek./obr.4. Ciasto przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i rozwałkować na blat ok 40x25cm i podzielić na 8 (16) równych kwadratów. Na każdy kwadrat położyć nadzienie (w przypadku 8 kwadratów po 1 łyżce). Dłuższą krawędź prostokąta nałożyć na przeciwległy bok i skleić. Mąką oprószyć tackę i układać na niej batoniki. Włożyć do zamrażarki na ok.15min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć na nią batoniki. Piec 20 - 25min. Batoniki wystudzić. Ja przechowywałam w puszce.  


1 komentarz: