21 grudnia 2016

Migdałowe ciasto czekoladowe - torta caprese

Przepis z książki Kuchnia Śródziemnomorska. Przepyszne, wilgotne, lekko czekoladowe ciasto migdałowe. Bardzo szybkie, nie wymagające wiele pracy. Zmniejszyłam ilość czekolady i nie zrobiłam polewy czekoladowej, posypałam jedynie cukrem pudrem - przepis podaje już z moimi modyfikacjami. Wyśmienite! Szczerze polecam! :)

Potrzebujemy (forma 24cm średnicy):

-  150g czekolady gorzkiej, 
- 250g mielonych migdałów (lub do zmielenia w TM), 
- 250g cukru trzcinowego, 
- 250g miękkiego masła, 
- 6 jajek,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
- 1 łyżka kakao, 
- 1 - 2 łyżki ekstraktu z wanilii, 
- cukier puder do posypania. 

Rozgrzać piekarnik do 180st. Silikonową tortownicę natłuścić masłem (metalowe wyłożyć jeszcze papierem do pieczenia). Do naczynia miksującego wrzucić czekoladę połamaną na kostki. Rozdrobnić 10ek./obr.9. Przełożyć do innego naczynia. Jeśli mielicie sami migdały wrzucić je do naczynia miksującego i 8sek./obr.6 - ja potem dodałam już kupione mielone migdały. Przełożyć do naczynia z czekoladą. 
W naczyniu miksującym umieścić cukier, masło, dodać jajka, proszek do pieczenia, kakao i ekstrakt z wanilii. Wymieszać 20sek./obr.7. Dodać czekoladę i migdały. Wymieszać 30sek./obr.6 - można sobie pomóc kopystką. Po tym czasie składniki zgarnąć na dno naczynia i jeszcze raz wymieszać 10sek./obr.6. Masę przelać do tortownicy. Piec ok. 1godz - do suchego patyczka. Wystudzić, oprószyć cukrem pudrem i gotowe! 

3 komentarze:

  1. Mniam, mniam.:) A w zwykłym mikserze też wyjdzie? Wesołych świąt tobie i rodzinie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyjdzie, wyjdzie :)
    Polecam :)

    OdpowiedzUsuń