Będąc z córką na chorobowym postanowiłam nie marnować całkowicie czasu i zrobić coś pożytecznego ;) Tak o to powstał dżem pomarańczowo - jabłkowy, oraz dżem z dyni, jabłka i mango (link tutaj: KLIK). Oba przepisy pochodzą z kolekcji na TM.
Potrzebujemy (5 małych słoiczków):
- 50g płatków migdałowych,
- 500g wyfiletowanych pomarańczy,
- 300g jabłek (bez gniazd nasiennych),
- 200g cukru (moim zdaniem zbyt dużo, następnym razem koniecznie mniej),
- skórka otarta z 1 pomarańczy,
- 20g cukru z prawdziwą wanilią,
- 3 łyżeczki pektyny.
Do naczynia miksującego TM wsypać płatki migdałów, prażyć bez założonej miarki 10min./120st./obr. łyżeczka ;) Przełożyć do innego naczynia.
Do naczynia miksującego włożyć miąższ z pomarańczy i jabłka. Rozdrobnić 6sek./obr.7. Dodać cukier i skórkę z pomarańczy, gotować 8min./100st./obr.2. Następnie rozdrobnić 10sek./obr.7. Dodać cukier waniliowy, wcześniej uprażone migdały oraz pektynę. Gotować 5min./100st./obr. 2 lub w razie potrzeby więcej - by dobrze wymieszać pektynę.
Przelać do słoiczków, zakręcić. Pasteryzować w piekarniku 20 - 25min w 80st.
O, jak zazdroszczę! Oluś, a masz przepis na ten dżemik bez Thermomixu?
OdpowiedzUsuńbardzo smakowite połączenie :)
OdpowiedzUsuńSuuper jest moj ulubiony
OdpowiedzUsuń