Bardzo lubię łososia, a ten na parze w sosie musztardowym był naprawdę znakomity! Sos jest bardzo kremowy i idealnie komponuje się z łososiem. Przepis pochodzi z kolekcji na TM. Polecam, szczerze! :)
Potrzebujemy (4 porcje):
- filety z łososia,
- sól,
- pieprz,
- 200g kaszy bulgur (lub ryżu),
- mrożony koperek (brak świeżego!),
- cytryna,
sos:
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego,
- 1op serka śmietankowego (łaciate),
- 20g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki musztardy średnioostrej,
- 1 szczypta cukru,
- 1 - 2 łyżeczki ziół prowansalskich suszonych (w oryginale 2 łyżki świeżych mieszanych ziół).
Do naczynia miksującego TM wlać 1000g wody, dodać 1 łyżeczkę soli. Założyć koszyczek i odważyć do niego kaszę. Filety z łososia ułożyć osobno na folii aluminiowej. Przyprawić solą, pieprzem, posypać koperkiem i obłożyć cytryną. Każdy filet zawinąć osobno w folię. Ułożyć paczuszki w Varomie na 2 poziomach. Gotować 30min./Varoma./obr.1. Kaszę i rybę odstawić w ciepłe miejsce. Powstały wywar pozostawić w naczyniu (w razie potrzeby dolać wody do poziomu 0,5l). Dodać koncentrat bulionu warzywnego, serek kremowy, mąkę, musztardę i cukier. Gotować 2min./100st./obr.4. Dodać zioła i ponownie gotować 2min./100st./obr.4.
Łososia wyciągnąć z aluminiowych paczuszek i położyć na talerzu. Nałożyć kaszę. Łososia polać przygotowanym sosem.
Ja do tego zrobiłam sałatkę - mix sałat, pomidorki koktajlowe i (o zgrozo!) gotowy sos przywieziony z USA.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz