30 stycznia 2018

Łosoś w sosie ziołowo - musztardowym

Bardzo lubię łososia, a ten na parze w sosie musztardowym był naprawdę znakomity! Sos jest bardzo kremowy i idealnie komponuje się z łososiem. Przepis pochodzi z kolekcji na TM. Polecam, szczerze! :) 

Potrzebujemy (4 porcje):

- filety z łososia, 
- sól, 
- pieprz,
- 200g kaszy bulgur (lub ryżu),
- mrożony koperek (brak świeżego!), 
- cytryna,
sos:
- 1 łyżeczka koncentratu bulionu warzywnego,
- 1op serka śmietankowego (łaciate),
- 20g mąki pszennej, 
- 2 łyżeczki musztardy średnioostrej, 
- 1 szczypta cukru, 
- 1 - 2 łyżeczki ziół prowansalskich suszonych (w oryginale 2 łyżki świeżych mieszanych ziół). 

Do naczynia miksującego TM wlać 1000g wody, dodać 1 łyżeczkę soli. Założyć koszyczek i odważyć do niego kaszę. Filety z łososia ułożyć osobno na folii aluminiowej. Przyprawić solą, pieprzem, posypać koperkiem i obłożyć cytryną. Każdy filet zawinąć osobno w folię. Ułożyć paczuszki w Varomie na 2 poziomach. Gotować 30min./Varoma./obr.1. Kaszę i rybę odstawić w ciepłe miejsce. Powstały wywar pozostawić w naczyniu (w razie potrzeby dolać wody do poziomu 0,5l). Dodać koncentrat bulionu warzywnego, serek kremowy, mąkę, musztardę i cukier. Gotować 2min./100st./obr.4. Dodać zioła i ponownie gotować 2min./100st./obr.4.
Łososia wyciągnąć z aluminiowych paczuszek i położyć na talerzu. Nałożyć kaszę. Łososia polać przygotowanym sosem. 

Ja do tego zrobiłam sałatkę - mix sałat, pomidorki koktajlowe i (o zgrozo!) gotowy sos przywieziony z USA.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz