29 stycznia 2018

Tort ananasowy

Na podwójne urodziny dwóch najważniejszych osób w moim życiu przygotowałam torcik sernikowo - ananasowy. To połączenie dwóch przepisów - masa serowa z Kwestii Smaku, a całe ciasto ananasowe z kolekcji na TM. Wyszło bardzo dobrze! 

Dla E. i P. jeszcze raz spełnienia marzeń :* <3


Potrzebujemy:
masa serowa:
-  500g twarogu, 
- 0,5szkl cukru, 
- 1,5 łyżki mąki,
- 2 duże jajka, 
- 1/4szkl śmietany 36%, 
- 1 łyżeczka ekstraktu z wnailii,
ciasto: 
- czereśnie kandyzowane (lub wiśnie),
- puszka ananasów w plastrach,
- 4 jajka, 
- 170g miękkiego masła, 
- 200g mąki pszennej, 
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 
- 80g cukru pudru, 
- 1,5 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią.  

Masa serowa: Piekarnik nagrzać do 180st. Tortownicę o śr. 22cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do naczynia TM wrzucić twaróg i rozdrobnić 15sek./obr.5-6. Dodać cukier i mąkę i mieszać (mieszałam wszystko w TM po kilkanaście sekund na obrotach 5 - 6). Dodawać po 1 jajku i cały czas mieszać. Dodać śmietanę i ekstrakt z wanilii. Masę wylać do przygotowanej tortownicy  i piec 15min, następnie zmniejszyć temperaturę do 120st i piec  ok 45min (lub dłużej) - dopóki ser się nie zetnie. Sernik ostudzić, obkroić boki i zdjąć tortownicę. Zostawić na noc w lodówce. 
Rozgrzać piekarnik do 170st. Dno tortownicy (22cm) wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować masłem. Plastry ananasa odsączyć na ręczniku papierowym (zachować syrop z puszki) ułożyć na dnie tortownicy. W otworach ananasa oraz przestrzeniach pomiędzy plastrami ułożyć kandyzowane czereśnie. Odstawić. 
Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać 30g syropu z ananasa i wymieszać 10sek./obr.4. Dodać masło, mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder, cukier z prawdziwą wanilią i zmiksować 20sek./obr.6. Masę przelać do przygotowanej tortownicy i wyrównać powierzchnię. Piec 35-40min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do ostudzenia. Zdjąć obręcz, przyłożyć paterę i jednym ruchem ostrożnie obrócić całość tak, by ciasto znalazło się na paterze ananasami do góry. Delikatnie zdjąć dno tortownicy i ściągnąć papier. Przekroić ciasto na 2 blaty. Wierzch dolnego blatu posmarować dżemem ananasowym, położyć przygotowany dzień wcześniej ser i również posmarować go dżemem ananasowym. Przyłożyć wierzchnim blatem (z ananasami). 

Dodatkowo ubiłam bitą śmietanę z cukrem pudrem i posmarowałam nią boki ciasta. Obsypałam delikatnie wiórkami kokosowymi. 


1 komentarz: