OMG jakie to było pyszne! Delikatne! Rozpływające się w ustach! I pracochłonne :)
Kolejna wypróbowana pozycja z Kwestii Smaku i kolejna, która zagości u mnie na dłużej. Polecam, polecam i jeszcze raz szczerze polecam!!
Potrzebujemy (4 - 5 porcji):
- naleśniki (ciasto wg swojego przepisu i uznania),
farsz:
- 1op (450g) mrożonego szpinaku, rozdrobnionego,
- 100g ricotty,
- 0,5szkl tartego parmezanu,
- 1 jajko,
- gałka muszkatołowa,
- sól,
- pieprz,
- czosnek granulowany,
sos pomidorowy:
- 700ml passaty pomidorowej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała cebula,
- sól,
- pieprz,
- suszone oregano,
- 1/4 łyżeczki cukru,
- kilka listków świeżej bazylii,
dodatkowo:
- 1 kulka sera mozzarella,
- świeża bazylia.
Upiec naleśniki.
Szpinak rozmrozić i odcisnąć przez gazę. Dodać do niego ricottę, jajko i przyprawy. Wymieszać. Doprawić do smaku.
Naleśniki posmarować farszem i zwinąć w rulonik. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek i ułożyć w nim jeden obok drugiego naleśniki.
Tak przygotowane można przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki do następnego dnia.
W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Zeszklić. Dodać passatę pomidorową. Doprawić solą, pieprzem, oregano, cukrem. Dodać kilka listków bazylii i gotować ok. 10min.
Powstałym sosem zalać naleśniki. Zapiekać 15min w 200st. (po wyjęciu z lodówki - jeśli robiliście dzień wcześniej pieczcie troszkę dłużej, żeby nie było zimne). Po tym czasie posypać startą mozzarellą i piec jeszcze 5min.
pyszne połączenie :)
OdpowiedzUsuńSuper obiad
OdpowiedzUsuń