18 listopada 2017

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą zapiekane w pomidorowym sosie

OMG jakie to było pyszne! Delikatne! Rozpływające się w ustach! I pracochłonne :) 
Kolejna wypróbowana pozycja z Kwestii Smaku i kolejna, która zagości u mnie na dłużej. Polecam, polecam i jeszcze raz szczerze polecam!!


Potrzebujemy (4 - 5 porcji):
- naleśniki (ciasto wg swojego przepisu i uznania),
farsz: 
- 1op (450g) mrożonego szpinaku, rozdrobnionego,
- 100g ricotty, 
- 0,5szkl tartego parmezanu,
- 1 jajko, 
- gałka muszkatołowa, 
- sól,
- pieprz,
- czosnek granulowany,
sos pomidorowy:
- 700ml passaty pomidorowej, 
- 2 łyżki oliwy z oliwek, 
- 2 ząbki czosnku, 
- 1 mała cebula, 
- sól, 
- pieprz, 
- suszone oregano, 
- 1/4 łyżeczki cukru, 
- kilka listków świeżej bazylii,
dodatkowo: 
- 1 kulka sera mozzarella,
- świeża bazylia.

Upiec naleśniki. 
Szpinak rozmrozić i odcisnąć przez gazę. Dodać do niego ricottę, jajko i przyprawy. Wymieszać. Doprawić do smaku. 
Naleśniki posmarować farszem i zwinąć w rulonik. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą z oliwek i ułożyć w nim jeden obok drugiego naleśniki. 
Tak przygotowane można przykryć folią spożywczą i włożyć do lodówki do następnego dnia. 

W garnku rozgrzać oliwę z oliwek. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Zeszklić. Dodać passatę pomidorową. Doprawić solą, pieprzem, oregano, cukrem. Dodać kilka listków bazylii i gotować ok. 10min. 
Powstałym sosem zalać naleśniki. Zapiekać 15min w 200st. (po wyjęciu z lodówki - jeśli robiliście dzień wcześniej pieczcie troszkę dłużej, żeby nie było zimne). Po tym czasie posypać startą mozzarellą i piec jeszcze 5min. 

2 komentarze: