4 listopada 2017

Filet z kurczaka w panierce parmezanowej

Dawno mnie nie było, ale jakoś ostatnio brak czasu i weny twórczej.
Dziś mam dla Was przetestowany przepis z Kwestii Smaku i mogę go szczerze polecić, bo wszystkim smakował :) 


Potrzebujemy (4 porcje):
- 1 podwójna pierś z kurczaka, 
- 2 duże pomidory, 
- 1 mała cebula czerwona,  
- 1/3szkl startego parmezanu, 
- 2/3szkl bułki tartej,
- 1 kulka mozzarelli - starta. 
- 3 łyżki masła, 
- oliwa z oliwek, 
- sól, 
- pieprz, 
- zioła prowansalskie. 

Filety umyć, osuszyć i oczyścić z włókien i kości. Grubsze filety przekroić wzdłuż na cieńsze. 
Piekarnik nagrzać do 220st. 
Przyprawić solą i pieprzem. Masło rozpuścić, dodać do niego łyżkę oliwy, wymieszać i nasmarować filety, a następnie obtoczyć je w mieszance bułki tartej i startego parmezanu. Blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować oliwą z oliwek. Położyć na niej filety i piec 20min.
W tym czasie pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę - dodać do pomidorów i wymieszać. Odlać nadmiar wody.
Piekarnik przełączyć na funkcję grilla. Na każdy filet ułożyć salsę pomidorową i startą mozzarellę. Piec 5min.
Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. 


1 komentarz: