18 listopada 2017

Kanapkowo: pasta z ciecierzycy i suszonych pomidorów

Kolejna smaczna pasta kanapkowa. Smaczna - ale nie powalająca. Przepis pochodzi z Jadłonomi

Potrzebujemy: 
- puszka ciecierzycy, 
- 0,5 czerwonej cebuli (lub 1 mała),
- 3 - 4 łyżki oliwy z oliwek, 
- 2 łyżki octu balsamicznego, 
- 1/3szkl oliwy, 
- 4 suszone pomidory, 
- kilka liści bazylii, 
- ząbek czosnku, 
- sól, 
- pieprz. 

Ciecierzycę opłukać. Cebulę pokroić w pióra i na patelni rozgrzać kilka łyżek oliwy z oliwek. podsmażać cebulę na małym ogniu ok. 3min aż zmięknie. Dodać ocet balsamiczny i dusić 5min. 
Ciecierzycę, cebulę razem z octem, suszone pomidory, czosnek, bazylię i oliwę umieścić w TM i rozdrobnić 1min./obr.5-8. Doprawić i ponownie wymieszać 20sek./obr.5. Gotowe!

2 komentarze:

  1. jedna z moich ulubionych :) jest prosta i smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Właśnie przetestowałam ten przepis,całkiem fajna,chociaż mi wyszła trochę sucha i musiałam dodać oliwy z pomidorów suszonych. :)

    OdpowiedzUsuń