Potrzebujemy (5 osób):
- 500g filetów z kurczaka,
- 150g płatków kukurydzianych,
- 30g mąki kukurydzianej,
- 1 łyżeczka mielonego curry,
- 1 łyżeczka soli,
- 40g oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- odrobinę chilli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
sos czosnkowy:
- 10 ząbków czosnku,
- 1op dużego jogurtu naturalnego typu greckiego,
- zioła prowansalskie,
- sól,
- pieprz.
Sos czosnkowy: jogurt wylać do miseczki, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać ziół prowansalskich, sól i pieprz do smaku. Wymieszać.
Filety z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z włókien i pokroić w małe kawałki (ok. 4 - 5cm). Do naczynia miksującego wsypać płatki kukurydziane, mąkę, curry i 0,5 łyżeczki soli, wymieszać 3sek./obr.6. Przełożyć do dużej miski. Do naczynia TM włożyć pokrojoną pierś z kurczaka. Dodać oliwę, paprykę słodką, chilli, 0,5 łyżeczki soli i pieprzu, wymieszać 30sek./obr.wsteczne 1,5. Kawałki kurczaka obtaczać w przygotowanej panierce i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 - 20min w 200st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz