2 lutego 2018

Tarta prowansalska

Kolejna propozycja z jednej z najnowszych kolekcji na TM. Tarta prowansalska. Tak apetycznie wyglądała na zdjęciu na cookidoo.pl, że po prostu nie mogło jej zabraknąć tutaj. U mnie jednak tak apetycznie nie wyglądała :P Jeśli chodzi o smak zdania są podzielone, więc musicie sami spróbować ;) 



Potrzebujemy:
ciasto:
- 250g mąki pszennej,
- 125g masła,
- 10g wody,
- 1 łyżeczka soli, 
- 1 jajko, 
- 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich,
- 1 szczypta mielonego pieprzu,
nadzienie: 
- 300g bakłażana,
- 150g cukinii,
- 100g marchewki,
- 100g czerwonej papryki,
- 50g musztardy,
- 100g zielonych oliwek bez pestek,
- 1 jajko,
- 60g mleka,
- 70g śmietany 18%,
- 1 płaska łyżeczka soli, 
- 2 szczypty czarnego pieprzu.  

Do naczynia miksującego TM wsypać mąkę, dodać masło, wodę, sól, jajko, zioła prowansalskie i pieprz. Wymieszać 20sek./obr.4. Ciasto przełożyć na blat, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 10min. Rozgrzać piekarnik do 200st. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy i przełożyć do natłuszczonej masłem formy (śr.25cm). Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć suchym grochem lub fasolą. Piec 10min, następnie zdjąć papier do pieczenia z obciążeniem a ciasto piec kolejne 10min.
Umyć naczynie miksujące.  
Bakłażana, cukinię, marchewkę i paprykę kroić w cienkie, długie paski. 
Do naczynia miksującego włożyć musztardę, dodać oliwki, jajko, mleko, śmietanę, sól i pieprz. Wymieszać 10sek./obr.5. Masę przelać na ciasto. Na tarcie ułożyć wkoło paski z warzyw. Piec 35min w 180st. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz