1 lutego 2018

Ryba po grecku

To był bardzo dobry obiad! Naprawdę :D Podałam rybę jedynie z czerwoną quinoą. Polecam! Bardzo! :) Przepis z podstawowej książki na TM "Kulinarne ABC".

Potrzebujemy (4 osoby):
- ok.500g filetów z halibuta (lub innej ryby) 4szt,
- sok z cytryny,
- sól,
- pieprz,
- 200g cebuli,
- 200g marchewki,
- 50g pietruszki,
- 50g selera,
- 40g oliwy z oliwek,
- 150g białego wina, 
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 liść laurowy,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 0,5 łyżeczki oregano.

Filety rybne umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny, posypać solą i pieprzem. Każdy filet zawinąć w folię aluminiową i ułożyć na Varomie. 
Do naczynia miksującego TM włożyć pokrojoną w ćwiartki cebulę, marchewkę, pietruszkę selera i oliwę. Rozdrobnić 5sek./obr.5. Dodać 0,5 łyżeczki soli, 3 szczypty pieprzu, wino, pomidory, liść laurowy, cukier, paprykę i oregano, nałożyć Varomę z filetami i gotować 20min./Varoma/obr.wsteczne 1.Odstawić przystawkę Varoma. Zamiast miarki  na pokrywę naczynia położyć koszyczek i gotować jeszcze 10min./Varoma/obr.wsteczne 1. Rybę wstawić do ciepłego piekarnika, by utrzymywała ciepło. 
Filety podawać z ułożonymi na wierzchu warzywami.

1 komentarz: