14 sierpnia 2018

Kasza bulgur z cukinią, pomidorkami i fetą

Lekki obiad? Proszę bardzo! Pomysł z Kwestii Smaku. 

Potrzebujemy (4 osoby): 
- 2 woreczki kaszy bulgur, 
- cebula,
- 2 małe cukinie, 
- 1op pomidorków koktajlowych, 
- 3 ząbki czosnku, 
- ser feta, 
- szczypta kminu rzymskiego, 
- 1 łyżeczka kminku, 
- 0,5 łyżczki papryki wędzonej, 
- 2 łyżki passaty pomidorowej, 
- oliwa. 

Kaszę ugotować wg instrukcji na opakowaniu. 
Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię, wymieszać i smażyć (mieszając) około 5min. Doprawić solą, pieprzem, dodać przyprawy i passatę pomidorową. Smażyć mieszając ok.3min. Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, wymieszać i smażyć jeszcze około 2min.   
Na talerz wyłożyć kaszę, na kaszę warzywa. Posypać pokrojonym w kostkę serem feta.  

1 komentarz: