Ach jakie to było pyszne! Naprawdę!
Przepis pochodzi ze strony Doroty. Polecam, polecam z całego serducha i pełnego żołądka :D
Potrzebujemy (4 osób):
sos:
- 1op szpinaku mrożonego, rozdrobnionego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka masła,
- ok. 1,5szkl mleka,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- sól, pieprz,
- 1op gorgonzoli.
grillowany indyk:
- pierś z indyka,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej (ja dałam wędzoną),
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka pieprzu,
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
dodatkowo:
- makaron penne.
W płaskim naczyniu wymieszać przyprawy do indyka. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z włókien, grubszą pierś przeciąć wzdłuż na pół. Obtoczyć w przyprawach.
Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody z pomocą gazy opatrunkowej.
Cebulę obrać i drobno posiekać. W średniej wielkości garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek i zeszklić. Dodać łyżkę masła i rozpuścić. Zmniejszyć ogień. Dodać 1 łyżkę mąki i mieszać, by nie powstały grudki. Wlać połowę mleka i mieszać. Jeśli sos będzie gęsty dodać kolejną część mleka. Sos powinien mieć gęstość luźnej śmietany.
Do sosu wrzucić gorgonzolę w kawałkach, gotować mieszając, aż ser się rozpuści. Dodać odciśnięty szpinak i gotować mieszając na małym ogniu ok.5min. Doprawić solą i pieprzem.
W dużym garnku ugotować makaron w osolonej wodzie.
Indyka usmażyć na patelni grillowej z dodatkiem oliwy.
Makaron odcedzić i przerzucić ponownie do garnka. Wlać sos i wymieszać. Na talerzu umieścić makaron i pokrojonego w paski indyka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz