19 sierpnia 2018

Makaron z sosem z gorgonzoli i szpinaku i filet z indyka w przyprawach

Ach jakie to było pyszne! Naprawdę!
Przepis pochodzi ze strony Doroty. Polecam, polecam z całego serducha i pełnego żołądka :D 


Potrzebujemy (4 osób): 
sos: 
- 1op szpinaku mrożonego, rozdrobnionego, 
- 1 cebula, 
- 2 ząbki czosnku, 
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka masła, 
- ok. 1,5szkl mleka, 
- 1 łyżka mąki pszennej, 
- sól, pieprz, 
- 1op gorgonzoli. 
grillowany indyk: 
- pierś z indyka, 
- 2 łyżeczki papryki słodkiej,  
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej (ja dałam wędzoną), 
- 2 łyżeczki soli, 
- 1 łyżeczka pieprzu, 
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 
dodatkowo:
- makaron penne. 

W płaskim naczyniu wymieszać przyprawy do indyka. Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z włókien, grubszą pierś przeciąć wzdłuż na pół. Obtoczyć w przyprawach. 

Szpinak rozmrozić, odcisnąć z nadmiaru wody z pomocą gazy opatrunkowej.
Cebulę obrać i drobno posiekać. W średniej wielkości garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i czosnek i zeszklić. Dodać łyżkę masła i rozpuścić. Zmniejszyć ogień. Dodać 1 łyżkę mąki i mieszać, by nie powstały grudki. Wlać połowę mleka i mieszać. Jeśli sos będzie gęsty dodać kolejną część mleka. Sos powinien mieć gęstość luźnej śmietany. 

Do sosu wrzucić gorgonzolę w kawałkach, gotować mieszając, aż ser się rozpuści. Dodać odciśnięty szpinak i gotować mieszając na małym ogniu ok.5min. Doprawić solą i pieprzem. 

W dużym garnku ugotować makaron w osolonej wodzie. 

Indyka usmażyć na patelni grillowej z dodatkiem oliwy. 
Makaron odcedzić i przerzucić ponownie do garnka. Wlać sos i wymieszać. Na talerzu umieścić makaron i pokrojonego w paski indyka. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz