Chcąc zrobić córce w ramach kolacji gofry - padło na kokosowe od Asi z Kwestii Smaku. Wyszły pycha - mimo, że oczywiście nie miałam mąki kokosowej i dałam zwykłą ;) Polecam!
Potrzebujemy:
- 1 puszka mleka kokosowego,
- 170g mąki pszennej,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 4 łyżki cukru,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 2 łyżki wiórków kokosowych.
Mleko kokosowe odrobinę podgrzać, by stało się płynne. Dodać 2 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii i wiórki kokosowe. Zmiksować na gładkie ciasto i odstawić na 30min.
Białka ubić ze szczyptą soli, pomału dodawać cukier. Ubite białka dodać do masy i krótko zmiksować.
Gofry smażyć w rozgrzanej gofrownicy. Podawać z dżemem, nutellą, domową nutellą, bitą śmietaną, owocami - jak lubicie ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz