29 stycznia 2020

Mini pizze z cukini

Całkiem fajny, lekki, letni obiad. Jako miłośnik pizzy nie mogę napisać, ze to idealne zastępstwo pizzy, ale jest OK :) 
Przepis z Kwestii Smaku. 

Potrzebujemy: 
- ok. 500g cukini, takiej grubszej, 
- kilka plasterków salami lub szynki, 
- tarty ser mozzarella (lub żółty),
- tarty ser grana padano, 
- 1 puszka pomidorów, 
- 2 ząbki czosnku, 
- 1 łyżka oliwy z oliwek, 
- suszone oregano, 
- świeża bazylia. 

Sos pomidorowy: 
Do garnka wlać oliwę z oliwek, podgrzać, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko zarumienić. Dodać zmiksowane pomidory, oregano, 0,5 łyżeczki cukru, sól i pieprz. Gotować przez 15min. pod uchyloną pokrywką. Pod koniec dodać poszatkowane listki bazylii. 

Cukinii obciąć końcówki, pokroić na plastry grubości ok.1,5cm. Ułożyć je na blasze do pieczenia. Oprószyć solą, pieprzem. Posmarować sosem pomidorowym, posypać odrobiną sera grana padano oraz mozzarellą. Położyć kawałki salami i ew. posypać oregano. 

Piec w nagrzanym do 230st. piekarniku, ok. 5min. Następnie przełączyć na funkcję grill (poziom średni), i zapiekać jeszcze ok. 5min, aż się lekko zarumieni. 

Smacznego! 

2 komentarze:

  1. Brzmi bardzo smakowicie. Zapisuję przepis i czekam na sezon.;) Nie mam w piekarniku funkcji grilla, to ile mam piec te cukinie, jak myślisz?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Peóbuj Promyczku dłużej, może wyższa temperatura na ostatnie kilka minut? Chyba bym tak spróbowała, żeby się ładnie przyrumienił ser, ale nie spaliło się wszystko.

      Usuń