Hamburger XXL! Coś dla fanów fast foodów :) Super pomysł, na obiad, na imprezę. Polecam.
Przepis z jednej z kolekcji na TM.
U mnie za mała tortownica lub...za dużo ciasta ;)
Potrzebujemy:
ciasto:
- 20g drożdży,
- 250g wody,
- 1 łyżeczka cukru,
- 500g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki soli,
- 4 łyżki oleju,
- 1 jajko,
farsz:
- 500g mielonego mięsa,
- 1 duża cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- sól, pieprz,
- ketchup i musztarda,
- ogórki konserwowe, pokrojone w cienkie plasterki,
- ok. 7 plastrów sera tostowego,
do posypania:
- sezam.
Ciasto: drożdże, cukier i wodę umieścić w naczyniu TM, podgrzać 3min./37st./obr.2.
Dodać mąkę, sól, olej, jajko, 2,5min/interwał. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mięso mielone mocno podsmażyć na oleju. Dodać posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę poddusić. Doprawić solą i pieprzem.
Trtownicę o średnicy 28cm. wyłożyć papierem do pieczenia, boki lekko natłuścić.
Trochę więcej niż połowę ciasta rozwałkować tak, by przykryć dno i boki tortownicy. Przygotowany farsz mięsny przełożyć do tortownicy i wyrównać. Posmarować ketchupem i musztardą. położyć ogórki i ser tostowy. Przykryć resztą ciasta, tak by stykało się z bokami. Posmarować mlekiem, oprószyć sezamem. Piec w temperaturze 180st, ok 20-30min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz