31 stycznia 2020

Hamburger XXL

Hamburger XXL! Coś dla fanów fast foodów :) Super pomysł, na obiad, na imprezę. Polecam. 
Przepis z jednej z kolekcji na TM. 
U mnie za mała tortownica lub...za dużo ciasta ;) 



Potrzebujemy:
ciasto:
- 20g drożdży, 
- 250g wody, 
- 1 łyżeczka cukru, 
- 500g mąki pszennej, 
- 2 łyżeczki soli, 
- 4 łyżki oleju, 
- 1 jajko, 
farsz: 
- 500g mielonego mięsa, 
- 1 duża cebula,
- 1 ząbek czosnku, 
- sól, pieprz, 
- ketchup i musztarda, 
- ogórki konserwowe, pokrojone w cienkie plasterki, 
- ok. 7 plastrów sera tostowego, 
do posypania: 
- sezam. 

Ciasto: drożdże, cukier i wodę umieścić w naczyniu TM, podgrzać 3min./37st./obr.2. 
Dodać mąkę, sól, olej, jajko, 2,5min/interwał. Ciasto przełożyć do natłuszczonej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Mięso mielone mocno podsmażyć na oleju. Dodać posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę poddusić. Doprawić solą i pieprzem. 
Trtownicę o średnicy 28cm. wyłożyć papierem do pieczenia, boki lekko natłuścić. 
Trochę więcej niż połowę ciasta rozwałkować tak, by przykryć dno i boki tortownicy. Przygotowany farsz mięsny przełożyć do tortownicy i wyrównać. Posmarować ketchupem i musztardą. położyć ogórki i ser tostowy. Przykryć resztą ciasta, tak by stykało się z bokami. Posmarować mlekiem, oprószyć sezamem. Piec w temperaturze 180st, ok 20-30min. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz