29 stycznia 2020

Focaccia z figami i rozmarynem

Och jakie to było pyszne! Obłędnie pyszne - najlepsze świeże, prosto z pieca!! 
Koniecznie spróbujcie! 
Przepis pochodzi z jednej z kolekcji na TM. 

Potrzebujemy: 
- 25g świeżych drożdży, 
- 1 łyżeczka cukru,
- 170g wody,
- 350g mąki pszennej, 
- 5g soli,
- 30g oliwy z oliwek,
- 125g fig, świeżych, bez twardych końcówek, pokrojonych w ósemki,
- 75g miodu, 
- 0,5 łyżeczki cynamonu,
- świeży lub suszony rozmaryn.

Do naczynia miksującego wrzucić drożdże, cukier i wodę. Podgrzewać 2min/37st./obr.2. Dodać mąkę, sól, oliwę z oliwek, wyrobić 3min./interwał. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia na ok.30min.
Blachę do pieczenia posmarować oliwą. ciasto wyłożyć na blachę tworząc prostokątny placek. 
Na pokrywie naczynia miksującego umieścić miskę, odważyć do niej figi, miód, cynamon. Wymieszać. W cieście zrobić palcami wgłębienia, układać w nich figi, polać pozostałym miodem. Wierzch focacci posypać rozmarynem. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45min. 
Rozgrzać piekarnik do 230st. 
Piec 25min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz