23 lutego 2020

Indyk z warzywnym ryżem

Na facebookowej grupie thermomixowej wiele osób zachwycało się tym daniem. Nie mogło więc być inaczej i wylądowało i na naszym stole :) Polecam! Naprawdę pyszne, a ten sosik... mmmm... ;) 

Potrzebujemy (5 porcji): 
- 500-600g filetów z indyka, 
- 0,5 łyżeczki soli, 
- 0,5 łyżeczki pieprzu, 
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki, 
- 0,5 łyżeczki kurkumy, 
- 20g oleju, 
- 200g marchewki, 
- 200g cukinii, 
- 150g czerwonej papryki, 
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego, 
- 250g ryżu parboiled,
- 1200g wody, 
sos: 
- 10-20g natki pietruszki - tylko liście, 
- 170g cebuli, 
- 30g oleju, 
- 200g śmietany 30%, 
- 2 łyżeczki musztardy, 
- 0,5 łyżeczki soli, 
- 1/4 łyżeczki pieprzu, 
- 3/4 łyżeczki papryki słodkiej, 
- 20g mąki kukurydzianej.

Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z włókien i pokroić w 2cm kawałki, włożyć do miski, dodać sól, pieprz, paprykę słodką, kurkumę i 15g oleju, wymieszać. 
Do naczynia miksującego TM włożyć marchewkę, cukinię i paprykę. Rozdrobnić 4sek./obr.5. Przełożyć rozdrobnione warzywa na wkład Varomy. Odstawić. 
Do naczynia miksującego włożyć koncentrat bulionu drobiowego, dodać 5g oleju i wodę. Włożyć koszyczek, w koszyczku umieścić ryż. W dolnej części Varomy ułożyć indyka, włożyć wkład Varomy z warzywami i przykryć. Gotować na parze 25min./Varoma/obr.1. 
W międzyczasie drobno posiekać cebulę i podsmażyć ją na oleju, zrumienić. Drobno posiekałam również ręcznie natkę pietruszki. 
Gdy indyk się już uparował, zdjąć przystawkę Varoma, ostrożnie wyciągnąć koszyczek, przelać wodę do garnuszka. Varomę umieścić w piekarniku na 50st, by nam nie wystygło. 
Do naczynia miksującego włożyć zrumienioną cebulę, dodać 300ml płynu z gotowania ryżu, śmietanę, musztardę, sól, pieprz, paprykę słodką, mąkę kukurydzianą. Gotować 4min./100st./obr.wsteczne 3. Po tym czasie zmiksować 15sek./obr.5. Dodać rozdrobnioną natę pietruszki i zmiksować. 
Kurczaka podawać z ryżem i polać sosem. 

1 komentarz: