Na facebookowej grupie thermomixowej wiele osób zachwycało się tym daniem. Nie mogło więc być inaczej i wylądowało i na naszym stole :) Polecam! Naprawdę pyszne, a ten sosik... mmmm... ;)
Potrzebujemy (5 porcji):
- 500-600g filetów z indyka,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- 0,5 łyżeczki kurkumy,
- 20g oleju,
- 200g marchewki,
- 200g cukinii,
- 150g czerwonej papryki,
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu drobiowego,
- 250g ryżu parboiled,
- 1200g wody,
sos:
- 10-20g natki pietruszki - tylko liście,
- 170g cebuli,
- 30g oleju,
- 200g śmietany 30%,
- 2 łyżeczki musztardy,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki pieprzu,
- 3/4 łyżeczki papryki słodkiej,
- 20g mąki kukurydzianej.
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z włókien i pokroić w 2cm kawałki, włożyć do miski, dodać sól, pieprz, paprykę słodką, kurkumę i 15g oleju, wymieszać.
Do naczynia miksującego TM włożyć marchewkę, cukinię i paprykę. Rozdrobnić 4sek./obr.5. Przełożyć rozdrobnione warzywa na wkład Varomy. Odstawić.
Do naczynia miksującego włożyć koncentrat bulionu drobiowego, dodać 5g oleju i wodę. Włożyć koszyczek, w koszyczku umieścić ryż. W dolnej części Varomy ułożyć indyka, włożyć wkład Varomy z warzywami i przykryć. Gotować na parze 25min./Varoma/obr.1.
W międzyczasie drobno posiekać cebulę i podsmażyć ją na oleju, zrumienić. Drobno posiekałam również ręcznie natkę pietruszki.
Gdy indyk się już uparował, zdjąć przystawkę Varoma, ostrożnie wyciągnąć koszyczek, przelać wodę do garnuszka. Varomę umieścić w piekarniku na 50st, by nam nie wystygło.
Do naczynia miksującego włożyć zrumienioną cebulę, dodać 300ml płynu z gotowania ryżu, śmietanę, musztardę, sól, pieprz, paprykę słodką, mąkę kukurydzianą. Gotować 4min./100st./obr.wsteczne 3. Po tym czasie zmiksować 15sek./obr.5. Dodać rozdrobnioną natę pietruszki i zmiksować.
Kurczaka podawać z ryżem i polać sosem.
Wygląda apetycznie. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis.
OdpowiedzUsuń