22 marca 2020

Chleb pszenno-orkiszowy

Bardzo apetycznie ten chlebek wyglądał na instagramie u @zdrowo_w_15_minut! Postanowiłam więc go zrobić. Nie zawiodłam się. Ma super chrupiącą skórkę - takie uwielbiam ;) I świetny, sycący, długo świeży środek :) Polecam! :) 

Potrzebujemy:
- 250g mąki pszennej,
- 200g mąki orkiszowej,
- 1op suchych drożdży, 
- płaska łyżeczka cukru,
- 2 płaskie łyżeczki soli, 
- 3 łyżki otrębów owsianych lub pszennych,
- 2 łyżki siemienia lnianego,
- 2 łyżki dyni,
- 2 łyżki słonecznika,
- 1,5szkl wody,
- sezam do posypania.

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu TM, wyrobić ciasto 3min./interwał. Pozostawić do wyrośnięcia na ok.30min. Po tym czasie umieścić ciasto w keksówce. Posmarować delikatnie mlekiem, potrzepać sezamem. Piec w 200st. góra-dół. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz