15 marca 2020

Włoska zupa cebulowa

Nie wiem czy to najlepszy moment by dodawać włoską zupę cebulową... u nas gościła juz jakiś czas temu :) 
Lubię zupy cebulowe, jedne bardziej, inne mniej. Ta jest delikatna przez dodatek pomidorów. U mnie dużo głosów za tym, by jednak tą zupę zblendować, kawałki cebuli przeszkadzają. Może następnym razem... :)
Przepis od Pani Kasi klik.


Potrzebujemy: 
- 4 białe cebule (nie zmieniać na żółtą), 
- 2 ząbki czosnku, 
- 1 łyżeczka: tymianku, oregano, majeranku, bazylii, 
- sól, pieprz,
- 0,5 łyżeczki papryki słodkiej, 
- odrobinka (na czubeczku) papryki ostrej, 
- łyżka sosu sojowego, 
- puszka krojonych pomidorów bez skóry, 
- łyżka koncentratu pomidorowego, 
- 1l bulionu, 
- 100g wędzonego boczku, 
- 100g twardego sera, 
- 3 kawałki starszego chleba na grzanki. 

Cebulę obrać i pokroić w paski lub kostkę. 
Plastry boczku pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię, by się wytopił tłuszcz, zarumienić - ja zrobiłam z niego chipsy, bo w innej postaci go nie toleruję :). Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i cebulę. Zeszklić. 
Bulion gotować z łyżką sosu sojowego, ziołami, przyprawami i pomidorami i koncentratem. Do wywaru dodać zawartość patelni i gotować ok.15min. 
Chleb pokroić w kostkę i podpiec na patelni z odrobiną oliwy. 
Ser zetrzeć na tarce. 
Zupę podawać gorącą, z grzankami i posypaną serem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz