Placuszki z twarogu. Trochę mało słodkie, ale nie polałam miodem...może to by było dla nich lepsze rozwiązanie ;) I trochę...suche ;) Gdyby nie owoce, byłyby raczej kiepskie. Jednak z owocami wszystkim smakowały.
Szybki obiad, ze składników, które na ogół posiadamy w domu.
Potrzebujemy (4-5 porcji):
- 500g twarogu tłustego,
- 2 jajka,
- 30g cukru,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego,
- 70g mąki pszennej + do obtoczenia,
- szczypta soli,
- masło klarowane do smażenia,
- owoce do podania,
- ew. miód do polania.
Do naczynia miksującego TM włożyć twaróg, jajka, cukier i cukier waniliowy, wymieszać 30sek./obr.4. Dodać mąkę, sól i wymieszać 20sek./obr.4.
Rozgrzać patelnię z masłem klarowanym. Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta i obficie oprószonymi mąką dłońmi formować małe placuszki (średnicy ok.7-8cm, grubości 1,5cm). Placki smażyć na średnim ogniu, obustronnie na złoto.
Podawać z owocami, ew. polać miodem, oprószyć cukrem pudrem.
O matulu ale bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńNie wiem czy wiesz, ale założyłam firmę, gdzie prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci :)
Poniżej daję link jakbyś chciała zobaczyć jak to wygląda :)
https://www.facebook.com/Little-Cook-warsztaty-kulinarne-dla-dzieci-378068466170808/
Bardzo dziękuję, zaglądnę ;)
Usuń