20 marca 2020

Małdrzyki krakowskie

Placuszki z twarogu. Trochę mało słodkie, ale nie polałam miodem...może to by było dla nich lepsze rozwiązanie ;) I trochę...suche ;) Gdyby nie owoce, byłyby raczej kiepskie. Jednak z owocami wszystkim smakowały. 
Szybki obiad, ze składników, które na ogół posiadamy w domu. 

Potrzebujemy (4-5 porcji):
- 500g twarogu tłustego, 
- 2 jajka, 
- 30g cukru, 
- 1 łyżeczka cukru waniliowego, 
- 70g mąki pszennej + do obtoczenia, 
- szczypta soli, 
- masło klarowane do smażenia, 
- owoce do podania, 
- ew. miód do polania. 

Do naczynia miksującego TM włożyć twaróg, jajka, cukier i cukier waniliowy, wymieszać 30sek./obr.4. Dodać mąkę, sól i wymieszać 20sek./obr.4. 
Rozgrzać patelnię z masłem klarowanym. Za pomocą łyżki nabierać porcje ciasta i obficie oprószonymi mąką dłońmi formować małe placuszki (średnicy ok.7-8cm, grubości 1,5cm). Placki smażyć na średnim ogniu, obustronnie na złoto. 
Podawać z owocami, ew. polać miodem, oprószyć cukrem pudrem. 


2 komentarze:

  1. O matulu ale bym zjadła :)

    Nie wiem czy wiesz, ale założyłam firmę, gdzie prowadzę warsztaty kulinarne dla dzieci :)

    Poniżej daję link jakbyś chciała zobaczyć jak to wygląda :)
    https://www.facebook.com/Little-Cook-warsztaty-kulinarne-dla-dzieci-378068466170808/

    OdpowiedzUsuń