29 lipca 2014

Tropikalny deser: ananas skąpany w rumie i miodzie

Przepyszny i bardzo efektownie wyglądający deser. Zadziwiające połączenie ananasa, miodu, rumu i... oregano. Przepis dostałam kiedyś od znajomej. Polecam. Szybki i wywołujący estetyczne wrażenia.
Jak sprawdzić czy ananas jest dojrzały? Jeśli liść ze środka wychodzi bardzo łatwo - śmiało możecie go kupić!

Potrzebujemy ( 4 porcje):
- 1 dojrzały ananas, 
- 5 - 6 łyżek miodu, 
- 6 - 8 łyżek rumu,
- 2 łyżki oregano,
- bita śmietana.

Opłukać liście ananasa i poprzycinać by zgrabniej wyglądały na talerzu. Przekroić ananasa razem z liśćmi na pół, a następnie każdą połówkę jeszcze raz na pół - również razem z liśćmi. Wydrążyć miąższ i pokroić go w kostkę. Nie wyrzucać łódeczki ze skórki. Ananas w środku ma twardy "pień", który nie jest smaczny, usuwamy go i wyrzucamy. Kostki ananasa wrzucić do miski. Dodać miód, rum i oregano. Wymieszać. Pozostawić przynajmniej na godzinę, by przesiąkło swoimi zapachami i smakami. Po tym czasie kostki ananasa wrzucamy na rozgrzaną patelnię i podgrzewamy, aż będą mocno ciepłe. Rozdzielić po równo kostki ananasa, polać sosem, ozdobić bitą śmietaną.

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy, oryginalny pomysł na deser :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam spróbować! Oregano tutaj mocno zaskakuje :)

      Usuń