16 kwietnia 2015

Duża kanapka na duży głód

Wiosenna, duża i bardzo sycąca kanapka! Zrobiona od serca, skonsumowana z ogromną przyjemnością... :) 

Potrzebujemy (2szt.):
- 2 ciabatty, 
- sałata rzymska, 
- pomidor, 
- pół ogórka, 
- 2 jajka, 
- 3 - 4 rzodkiewki, 
- wędlina, 
- ser żółty,
- masło,
sos czosnkowy:
- 4 ząbki czosnku, 
- 4 - 5 łyżek jogurtu greckiego, 
- sól, 
- pieprz, 
- zioła prowansalskie. 

Jajka ugotować na twardo. Warzywa umyć, ogórka obrać. Pomidora, ogórka i rzodkiewkę pokroić w plastry. Przygotować sos czosnkowy: obrać 4 ząbki czosnku i dodać do blendera, dodać jogurt grecki, sól, pieprz i zioła prowansalskie i wszystko zblenderować. Jajka obrać i pokroić w plastry. 
Ciabattę przekroić wzdłuż (nie do końca) w dwóch miejscach. Posmarować masłem. Ułożyć na obu warstwach sałatę -> wędlinę -> ser żółty -> jajko -> plastry pomidora -> ogórek -> rzodkiewkę -> polać sosem czosnkowym. Smacznego :)

1 komentarz:

  1. Wygląda pięknie! Ale ja to się zawsze boję, że nie dam rady tak szeroko otworzyć ust...;)

    OdpowiedzUsuń