15 czerwca 2015

Limonkowe filety i salsa z awokado

Meksykańska zupa to i drugie musi być w temacie :) Nie do końca zachwyciło, ale nie ma co narzekać. Mięso dobre, choć brak mu pikantności. Ryż z fasolką... jak to ryż z fasolką. A salsa...chyba zbyt mało kwaśna :) Narzekam? Nie! Przedstawiam Wam tak jak było. Polecam jednak, bo wyszło dobre, choć nie takie jak oczekiwałam :) Przepis z Kwestii Smaku. 

Potrzebujemy (2 porcje): 
- 1 duża pierś z kurczaka, 
marynata: 
- 1 łyżeczka mielonej kolendry, 
- 1 łyżeczka słodkiej papryki, 
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku, 
- 0,5 łyżeczki oregano, 
- 0,5 łyżeczki tymianku, 
- 0,5 łyżeczki ostrej papryki, 
- 0,5 łyżeczki białego pieprzu, 
- skórka z 0,5 limonki, 
- sok z 0,5 limonki,  
- 2 łyżki oleju,
fasola z ryżem: 
- ryż jaśminowy, 
- puszka czerwonej fasoli, 
- 0,5 łyżeczki oleju roślinnego, 
- 0,5 czerwonej cebuli, 
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 
- 1/4 łyżeczki kminku mielonego, 
salsa: 
- 1 awokado, 
- 0,5 czerwonej cebuli, 
- 1 duży pomidor, 
- 0,5 papryczki chilli (u mnie żółta), 
- 1 łyżka soku z limonki, 
- sól.

Kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z włókien. Gruby filet przekroić wzdłuż na pół. Oprószyć solą. W filiżance przygotować marynatę - zmieszać wszystkie suche składniki ze sobą i natrzeć nimi obustronnie filety. Skropić sokiem z limonki i oprószyć skórką otartą z limonki, obtoczyć w oleju. Odstawić do lodówki przynajmniej na 30min. 
Ugotować ryż. Na dużej patelni rozgrzać olej i zeszklić drobno posiekaną cebulę. Dodać koncentrat pomidorowy i kminek rzymski - chwilę podsmażyć. Dodać odsączoną fasolę i smażyć wszystko ok 2min. Wymieszać z ugotowanym ryżem. 
Awokado obrać i pozbawić pestki, pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć i ściągnąć skórkę, pokroić w kostkę. Dodać drobno posiekaną cebulę i papryczkę chilli (oczyszczoną z pestek). Wymieszać wszystko, dodać sok z limonki i sól. 
Kurczaka wyciągnąć z lodówki i smażyć na grillowej patelni ok 3 min z jednej strony i po przewróceniu ok. 2 min.


2 komentarze: