22 lipca 2015

Drożdżówki z serem

Kolejny wyjazd był pretekstem do przygotowania drożdżówek z serem. Wyszły tak pyszne... Rzadko się zdarza, że sama siebie tak zachwalam, ale w tym przypadku jest to całkowicie uzasadnione, bo drożdżówki są naprawdę wyjątkowo dobre! :) Przepis pochodzi od Doroty, ale kształt drożdżówek jest inny... te okrągłe, które proponowała Dorota są dla mnie mało apetyczne ;) 

Potrzebujemy (16 drożdżówek): 
ciasto: 
- 250ml mleka, 
- 2 jajka, 
- 75g miękkiego masła, 
- 1 łyżka miodu, 
- 500g mąki pszennej, 
- 0,5 łyżeczki soli, 
- 2op suchych drożdży, 
nadzienie: 
- 400g twarogu, 
- 0,5szkl cukru pudru, 
- 1 żółtko, 
- 4 łyżki miękkiego masła, 
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią, 
lukier: 
- 6 kopiatych łyżek cukru pudru, 
- 3 - 4 łyżki mleka. 

Wszystkie składniki na ciasto umieścić w odpowiedniej kolejności w maszynie do chleba i załączyć program ciasto (lub wyrabiać ciasto ręcznie i zostawić do wyrośnięcia). Po wyrośnięciu przełożyć ciasto na stolnicę i rozwałkować na grubość ok 0,5cm. 
W czasie kiedy ciasto rośnie przygotować nadzienie. Ser umieścić w misce i rozgnieść widelcem. Dodać masło, żółtko, cukier puder i cukier z wanilią i wymieszać. Ser rozprowadzić na rozwałkowanym cieście (ułatwieniem dla mnie było moczenie noża we wrzątku). 


Następnie złożyć ciasto w środek: 

Pokroić w pasy - ok. 16 pasków. Przygotować blachę do pieczenia i wyłożyć ją papierem. Każdy pasek ciasta przekręcić dwukrotnie i układać na blasze w większych odstępach. Posmarować mlekiem. Piec 20min w 200st. 


przed lukrowaniem 

Przygotować lukier - cukier puder wymieszać z mlekiem. Jeszcze ciepłe drożdżówki polukrować.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz