1 lipca 2015

Tarta

Najlepsza jaką do tej pory jadłam :) Ten przepis jest już ze mną kilka długich lat, nie jestem pewna, ale chyba znalazłam go u Asi z Kwestii Smaku. Tarta wychodzi zawsze, dodatkowo wygląda ładnie, a smakuje wybornie! :) Nie wymaga od nas wiele czasu, więc... ma same plusy! : ) 


tarta z zielonym pesto

Potrzebujemy: 
- 1op gotowego ciasta francuskiego (Lidl), 
- 2op (ok. 200g) sera Camembert, 
- 2 kulki mozzarelli, 
- 0,5 słoiczka czerwonego (lub zielonego) pesto, 
- 2 pomidory, 
- 1 cebula, 
- zioła prowansalskie, 
- sól, 
- pieprz. 

Ciasto francuskie rozwinąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, obciążyć je i włożyć do piekarnika nagrzanego do 175st na ok. 10 - 15min. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze ok 10min.  
W międzyczasie sery pokroić w plastry, pomidory sparzyć, usunąć skórkę i pokroić w plastry, cebulkę drobno posiekać. 
Podpieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, posmarować czerwonym pesto, ułożyć naprzemiennie plastry camembert i mozzarelli, rozłożyć pomidory, posypać cebulą, oprószyć solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Włożyć do piekarnika na 7 - 10min. Po wyjęciu udekorować listkami bazylii. 
Jeśli chcemy tartę przygotować wcześniej robimy wszystko zgodnie z powyższym, ale ostatni raz do piekarnika wkładamy dopiero przed samym podanie - 160st ok 10min, tak by tarta się przygrzała, a sery roztopiły.       


tarta z czerwonym pesto

1 komentarz: