3 lipca 2015

Kokosanki

Zostały mi białka, które chciałam wykorzystać, a że najczęściej robię bezy to szukałam pomysłu na coś innego. I tak o to wyszły mi kokosanki! :) Wyśmienite, malutkie, słodziutkie, bialutkie... :) Idealne do kawki czy herbatki :) Polecam :)



Potrzebujemy (40szt):
- 4 białka, 
- szczypta soli, 
- 150g cukru pudru,
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej, 
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii, 
- 250g wiórków kokosowych. 

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną i ekstrakt z wanilii - wszystko dobrze zmiksować. 
Piekarnik nagrzać do 180st. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i dłońmi formować kuleczki o ok. 2-3cm średnicy. Układać na blasze - można delikatnie spłaszczyć. Piec ok. 15min do zarumienienia.   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz