7 sierpnia 2015

Biały sernik

Przepis na ten sernik dostałam od Basi, która gwarantowała smak i to, iż każdy kto go skosztuje będzie zachwycony! Nie pomyliła się :) Dziękuję Baś :) 
Niestety nie udało mi się dostać malin, więc stanęło na borówkach, ale możecie go zrobić również z truskawkami :) 
Sernik upieczony na specjalną okazję - urodziny mojego taty - Tatuśku, jeszcze raz wszystkiego dobrego :* 


Potrzebujemy (blacha 24x24cm):
spód: 
- 250g ciastek typu pieguski, 
- 100g czekolady białej (możecie pominąć), 
- 70g miękkiego masła, 
masa serowa:
- 400g sera kanapkowego Hochland (śmietankowego),
- 250g sera mascarpone, 
- 4 jaja, 
- 180g cukru, 
- 1 łyżka mąki pszennej, 
- 100g białej czekolady
sos:
- 250g borówek, 
- 60g cukru, 
dodatkowo do przybrania:
- 200g borówek.

Spód:
Ciastka i czekoladę pokruszyć, połączyć z masłem, wyłożyć dno formy (wyłożonej papierem do pieczenia) i piec 10min w 180st. 
Masa serowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Sery ubić z cukrem, wbijać po 1 jajku i cały czas miksować, dodać mąkę i rozpuszczoną czekoladę - zmiksować. Wylać na spód z ciastek i piec ok. 40min - do suchego patyczka. Ostudzić. 
Sos: 
Borówki umyć, oczyścić, przełożyć do misy blendera, dodać cukier i zblenderować. Powstały sos przetrzeć przez sitko i przełożyć do garnuszka. 
Na ciasto wyłożyć oczyszczone i wysuszone borówki. Podawać z podgrzanym sosem borówkowym.  

3 komentarze: