26 sierpnia 2015

Brownie

Znalezione u Tysi czekoladowe brownie, było moim pierwszym przyrządzonym ciastem po urlopie. Jeszcze rozleniwiona szukałam czegoś mega szybkiego i prostego. No i jest! :) Smaczne, wilgotne, pyszne! :)

Potrzebujemy (blacha 24x24cm):
- 100g gorzkiej czekolady, 
- 100g mlecznej czekolady, 
- 200g margaryny lub masła, 
- 100g mąki pszennej, 
- 6 jaj, 
- szczypta soli,
- 1szkl cukru. 

W mniejszym garnuszku umieścić margarynę i połamane czekolady. Rozpuścić w kąpieli wodnej. Przestudzić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka utrzeć z cukrem na lekką masę, dodać przesianą mąkę i zmiksować. Dodać przestudzoną czekoladę i zmiksować. Na koniec, delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek. 
Ciasto wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w 185st. (termoobieg) przez 25 - 30min - do suchego patyczka. Całkowicie wystudzić i podawać.  

3 komentarze: