Wszystkiego dobrego Szymon! :*
Potrzebujemy (tortownica 25cm + 2x mała foremka 8cm):
biszkopt mały:
- 4 jaja,
- 0,6szkl cukru,
- 0,6szkl mąki pszennej,
- 0,2szkl mąki ziemniaczanej,
biszkopt większy:
- 7 jaj,
- 1szkl cukru,
- 1szkl mąki pszennej,
- niecałe 0,5szkl mąki ziemniaczanej,
masa - część główna (porcja na 3 masy - 2 do przełożenia, 1 na wierzch):
- 0,5l mleka + 250ml osobno,
- 1szkl cukru,
- 2 żółtka,
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią,
- 2,5 łyżki mąki pszennej,
- 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 550g masła,
dodatkowo - masa czekoladowa:
- 2 tabliczki czekolady deserowej,
- 2 łyżki kakao,
- 1 łyżeczka spirytusu,
dodatkowo - masa waniliowa:
- 1 łyżka ekstraktu z wanilli,
- 1 łyżeczka spirytusu,
do ozdoby - lukier plastyczny.
Biszkopty:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Następnie po kolei dodać żółtka. Mąki przesiać i delikatnie zmiksować z masą jajeczną.
Tortownicę wysmarować masłem, wylać ciasto i piec ok. 30-40min, w 160st (do suchego patyczka). Po tym czasie wyjąć z piekarnika i z ok. 60cm wysokości opuścić w formie na podłogę. Starać się to zrobić tak, by ciasto spadło równo na całej powierzchni. Wstawić do uchylonego piekarnika na parę minut, a potem wyciągnąć do ostygnięcia.
Większy biszkopt przekroić na pół.
Robiąc większy biszkopt, częścią masy wypełnić dwie małe foremki i upiec.
Masa:
Do rondla wlać 0,5l mleka, dodać szklankę cukru i postawić na ogniu. W tym czasie sporządzić w osobnym garnuszku mieszankę z 250ml mleka, 2 żółtek, cukru waniliowego oraz obu mąk. Mątewką rozmieszać tak, by nie było żadnych grudek. Gdy mleko zacznie się prawie gotować, powoli wlewać mieszankę, cały czas mieszając aż zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia.
W tym czasie zmiksować masło by powstała gładka i biała masa. Dodawać po łyżce wystudzonej masy budyniowej i miksować.
Podzielić masę na 1/3 i 2/3.
Do jednej części dodać poszatkowaną drobno czekoladę, kakao i spirytus - zmiksować.
Do drugiej - większej części, ekstrakt waniliowy i spirytus - zmiksować.
Złożyć tort: biszkopt - masa czekoladowa - biszkopt - masa waniliowa - biszkopt - na wierzchu ułożyć złączone masą dwa małe biszkopty. Całość pokryć masą waniliową, na którą spokojnie nałożycie lukier.
Lukier kupowałam w odpowiednich kolorach.
Wygląda fantastycznie - również po przekrojeniu.:)
OdpowiedzUsuńJaki piękny! :)
OdpowiedzUsuń