11 września 2015

Tarta z mozzarellą i pomidorami

Sezon pomidorowy w pełni, trzeba więc wykorzystać go w pełni :) Tarta znaleziona u komarki, skusiła mnie swoim wyglądem. Smak - mnie osobiście zawiódł, ale mi się ostatnio coś zmieniają gusta... ;) Natomiast dla moich najbliższych była bardzo dobra! :) Dzisiaj więc sugerujcie się ich opinią - nie moją ;)
Uwaga do przepisu z mojej strony jest taka, by jednak pomidory pokroić przynajmniej na 3 części, a nie połówki, bo połówki wyszły tak duże, że 2 kulki mozzarelli ich nie "przykryły". 


Potrzebujemy: 
ciasto (pół porcji, z poniższego wychodzi na 2 tarty):
- 10 czubatych łyżek mąki, 
- 1 margaryna, 
- 4 żółtka, 
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
- sól,
nadzienie:  
- 6 pomidorów (podłużne, rzymskie), 
- 2 kulki mozzarelli, 
- 1 duża cebula, 
- płaska łyżeczka brązowego cukru, 
- oliwa z oliwek, 
- zioła prowansalskie lub rozmaryn, 
- 1 ząbek czosnku,
- sól, 
- pieprz. 

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść razem. Podzielić na pół. Połówkę zamrozić (na kolejny raz, np na tartę z tuńczykiem), a drugą połówkę umieścić na ok. 30min w lodówce.  
Schłodzone ciasto rozwałkować i umieścić w formie do tarty. Dno ciasta ponakłuwać widelcem. Piec ok 15min w 210st. 
Pomidory przekroić na pół, wzdłuż, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, posolić, skropić oliwą. Zapiekać w piekarniku ok 15min w 180st.
Cebulę pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i chwilę smażyć. Kiedy zmięknie posypać brązowym cukrem i smażyć, aż zacznie się karmelizować. 
Na upieczony spód wyłożyć cebulę. połówki pomidorów, a pomiędzy nimi poukładać grubo pokrojoną mozzarellę. Czosnek obrać i pokroić w bardzo cieniutkie plastry, posypać na wierzchu. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Zapiekać ok. 10min, aż mozzarella się roztopi.   

1 komentarz:

  1. Mnie smak pomidorów z mozzarellą nigdy nie zawodzi, więc przepis dla mnie jest idealny. Jedyne co bym zmieniła, to zrezygnowałabym z ziół na rzecz bazylii ;)

    OdpowiedzUsuń