25 września 2015

Quesadilla z jajecznicą

Przeglądając blog Filozofia smaku natrafiłam na quesadillę z jajecznicą i cheddarem. Trochę przepis zmodyfikowałam, bo nie dałam czerwonej fasoli, zamiast oregano dałam zioła prowansalskie - są mi po prostu bliższe. To już moje kolejne podejście do połączenia jajecznicy z cebulą i... powiem Wam, że to nie mój smak. Połówkowi smakowało, rodzicom raczej też... tylko ja taka wybredna... :) 

Potrzebujemy: 
- 2 tortille pszenne, 
- 5 jajek,
- 1 mała cebula, 
- 0,5 czerwonej papryki, 
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 
- ok. 100g cheddara, 
- sól. 

Cebulę obrać i drobno posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. Cheddar zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać masło i smażyć cebulę i paprykę. Wbić jajka, posolić, posypać ziołami i smażyć do ścięcia. Patelnię grillową rozgrzać (suchą), położyć placek tortilli, posypać go serem, wyłożyć jajecznicę, posypać serem i przyłożyć drugim plackiem tortilli. Smażyć do zarumienienia, przewrócić na drugą stronę - pomocny będzie duży talerz. Po zarumienieniu drugiej strony, przekroić na 4 części. Podawać z pomidorkami lub/i z guacamole.   


2 komentarze:

  1. no i po przepisie...nie mam patelni grillowej :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na zwykłej też przypieczesz ;)
      Na grillowej wychodzą fajne prążki, ale myślę, że zwykła również się nada ;)

      Usuń