28 grudnia 2015

Smak dzieciństwa: sernik wiedeński

Wilgotny, puszysty... genialny! :) Nie potrzebuje polewy, jest idealny sam w sobie... :) Sernik z przepisu mojej mamy :) Nazbierał wiele pochwał, a największą było to, że ze stołu zniknął jako pierwszy :) Polecam serdecznie ;) 


Potrzebujemy (forma 30x45cm):
- 1,2kg twarogu półtłustego (u mnie z Jasienicy), 
- 4 średnie ziemniaki,
- 2szkl cukru, 
- 10 jaj, 
- 250g masła, 
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej, 
- 1 łyżka proszku do pieczenia, 
- skórka otarta z jednej cytryny, 
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii,
- szczypta soli.

Ziemniaki wcześniej obrać, ugotować i wystudzić. Ser i ziemniaki zemleć w robocie kuchennym (ale tak, by się nie zbiły). W misce utrzeć masło z 1szkl cukru na jasny, puszysty krem. Kiedy będzie utarte dodawać po 2 łyżki sera z ziemniakami, troszkę cukru (z pozostałej 1 szkl), 1 żółtko (białka przełożyć do osobnej miski) i ucierać. Dodawać tak dopóki nam się nie skończą składniki. Pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii i skórkę z cytryny - wymieszać. Z białek ubić pianę ze szczyptą soli i powoli wmieszać ją do masy serowej. Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 150st ok 25min, po czym zwiększyć temperaturę do 160st. i piec 35min - piec min. godzinę - do tzw suchego patyczka. Sernik może być troszeczkę "luźny" po upieczeniu, należy go odstawić do wystygnięcia,  

4 komentarze:

  1. wciąż poszukuję przepisu na sernik idealny, ten dopisuję do listy serników do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń