7 stycznia 2016

Domowy chleb - najlepszy...?

Jest pyszny... ;) Wychodzi zawsze! :) Przepis dawno temu znalazłam gdzieś w internecie... ostatnio robiłam go dawno temu, a dziś nabrałam na niego chęci... :) Szczerze polecam!! 


Potrzebujemy:
- 450g mąki pszennej,
- 20g mąki kukurydzianej,
- 30g mąki pszennej razowej,
- 1op suchych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżka oliwy,
- ok. 350ml wody.

Wszystkie składniki wrzucić w odpowiedniej kolejności do maszyny i nastawić program "ciasto" - można wyrobić ciasto również ręcznie bądź z pomocą drewnianej łyżki. 
Gdy maszyna wyrobi ciasto pozostawić je na ok. godzinę do wyrośnięcia, po tym czasie przełożyć do formy - keksówki i odstawić na ok. 40min do wyrośnięcia. Naciąć chleb. Piec w 200st ok 45min - do zarumienienia. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz