Lubicie ruskie pierogi? :) Jeśli tak to te krokiety na pewno też polubicie! :) Inspiracją był post u Doroty, natomiast składniki i ich proporcje są po mojemu... :) Było pysznie! :)
Potrzebujemy (ok. 20szt.):
naleśniki:
- 3szkl mleka,
- 1szkl wody gazowanej,
- 2 łyżki oleju,
- 1 jajko,
- 0,5 łyżeczki soli,
- mąka pszenna - ok.3szkl,
farsz:
- 4 ziemniaki (ok.400g),
- 400g sera twarogowego półtłustego (Jasienica),
- 1 cebula,
- masło,
- sól,
- pieprz,
dodatkowo:
- masło do smażenia,
- śmietana.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować, ubić, ale nie ugniatać.
W między czasie upiec naleśniki. Wszystkie składniki - prócz mąki połączyć ze sobą. Dodać najpierw 2szkl mąki, zmiksować i stopniowo dodawać więcej mąki - tyle ile zabierze ciasto. Powinno być lejące i nie zbyt gęste. Przed upieczeniem pierwszego naleśnika natłuścić patelnię łyżeczką oleju (potem już nie, bo olej mamy w cieście). Piec obustronnie do zarumienienia.
Cebulę obrać i drobno posiekać, zarumienić na maśle. Do wystudzonych ziemniaków dodać ser i widelcem połączyć ze sobą. Dodać sól, pieprz i cebulkę z masłem - wymieszać.
Każdy naleśnik posmarować tylko na środku, zostawiając wolne brzegi, które należy złożyć do środka formując "kopertę" i zwinąć jak krokiet. Przysmażyć na maśle do zarumienienia. Podawać ze śmietaną :)
chyba bym na,to nie wpadło. Musiały smakować
OdpowiedzUsuń