28 stycznia 2016

Krokiety ruskie

Lubicie ruskie pierogi? :) Jeśli tak to te krokiety na pewno też polubicie! :) Inspiracją był post u Doroty, natomiast składniki i ich proporcje są po mojemu... :) Było pysznie! :) 


Potrzebujemy (ok. 20szt.):
naleśniki: 
- 3szkl mleka, 
- 1szkl wody gazowanej, 
- 2 łyżki oleju, 
- 1 jajko, 
- 0,5 łyżeczki soli, 
- mąka pszenna - ok.3szkl, 
farsz: 
- 4 ziemniaki (ok.400g), 
- 400g sera twarogowego półtłustego (Jasienica), 
- 1 cebula, 
- masło, 
- sól,
- pieprz,
dodatkowo:
- masło do smażenia, 
- śmietana.

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, odparować, ubić, ale nie ugniatać. 
W między czasie upiec naleśniki. Wszystkie składniki - prócz mąki połączyć ze sobą. Dodać najpierw 2szkl mąki, zmiksować i stopniowo dodawać więcej mąki - tyle ile zabierze ciasto. Powinno być lejące i nie zbyt gęste. Przed upieczeniem pierwszego naleśnika natłuścić patelnię łyżeczką oleju (potem już nie, bo olej mamy w cieście). Piec obustronnie do zarumienienia. 
Cebulę obrać i drobno posiekać, zarumienić na maśle. Do wystudzonych ziemniaków dodać ser i widelcem połączyć ze sobą. Dodać sól, pieprz i cebulkę z masłem - wymieszać. 
Każdy naleśnik posmarować tylko na środku, zostawiając wolne brzegi, które należy złożyć do środka formując "kopertę" i zwinąć jak krokiet. Przysmażyć na maśle do zarumienienia. Podawać ze śmietaną :) 

1 komentarz: