29 lipca 2016

Szybkie ciasto jabłkowe

Jabłka były, czas był, bo moja córa była w dobrym humorze, więc i ciasto powstać musiało :) I powstało :) I już go nie ma ;) Dobre, szybkie, choć robiłam lepsze szarlotki :D Przepis od Tysi ;) 
Uwaga: składniki odmierzane szklanką o pojemności 200ml. 

Potrzebujemy (forma 24x24cm):
- 3 jajka,
- 3/4szkl cukru, 
- 1szkl mąki pszennej, 
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
- 1 łyżeczka cynamonu, 
- szczypta soli, 
- 3 średniej wielkości jabłka, 
- cukier puder. 

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Jabłka obrać, pokroić na świartki, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w plastry. Można skropić sokiem z cytryny by nie ściemniały. Do niewielkiej miski przesiać mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dodać cynamon. 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier. Cały czas miksując dodawać po jednym żółtku. Dodać powoli składniki suche i wymieszać. Przelać do formy. Ułożyć jabłka i delikatnie je powciskać. Piec ok. 30min w 180st. - do suchego patyczka. 
Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 

1 komentarz: