13 sierpnia 2017

Cukinie faszerowane kaszą i warzywami

To było zaskoczenie. Chyba się trochę jednak polubimy z cukinią - tak uwielbianą przez mojego szwagra :D 
Przepis pochodzi z jednej z kolekcji na Thermomix. Zamieniłam jedynie kasze jaglaną na kasze bulgur. No i kasza mi się nie ugotowała w koszyczku - musiałam ją dogotować w garnku.

Potrzebujemy:
- 3 cukinie (raczej małe, maks 250g/szt),
- 100g sera parmezan lub innego sera twardego, 
- 1 cebula, 
- 2 ząbki czosnku, 
- 150g marchewki (ok.3 marchewki), 
- 200g pomidorów, 
- 100g kaszy bulgur (można ugotować osobno, nie w koszyczku), 
- 1 łyżeczka soli, 
- świeżo zmielony czarny pieprz, 
- 20g oliwy z oliwek. 

Cukinie przeciąć wzdłuż i wydrążyć miąższ - odstawić go na bok. Wydrążone cukinie oprószyć solą i pieprzem. 
Do naczynia miksującego TM włożyć pokrojony na kawałki ser. Rozdrobnić 15sek./obr.10 (ja skróciłam, bo już był rozdrobniony). Przełożyć do miseczki i odstawić. 
Do naczynia włożyć pokrojoną w ćwiartki cebulę, dodać czosnek i rozdrobnić 5sek./obr.6. Składniki zgarnąć na dno naczynia. Dodać oliwę i dusić 3min./120st./obr.1. Dodać obraną i pokrojoną na mniejsze kawałki marchew oraz przekrojone na ćwiartki pomidory, miąższ z cukinii, sól i 2 szczypty pieprzu. Rozdrobnić 5sek./obr.5. Do naczynia miksującego włożyć koszyczek z kaszą. Gotować 15min./Varoma/obr.1 (lub kaszę ugotować osobno). Wyjąć koszyczek, ugotowaną kaszę dodać do farszu i wymieszać 10sek./obr wsteczne 3. Zostawić do ostygnięcia od 10min. Po tym czasie dodać 50g rozdrobnionego sera i wymieszać kopystką. Połówki cukinii nadziewać farszem i układać w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Posypać pozostałym serem.
Rozgrzać piekarnik do 200st. Piec ok.35min doczasu, aż ser się zarumieni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz