29 sierpnia 2017

Placki z cukinii z dipem bazyliowym

Człowiek chce zrobić coś dobrego, zdrowego... a tu kręcą nosami, że lepsze ziemniaczane na głębokim oleju ;) Tzn Połówek kręci, bo pozostałej familii smakowało :) Sami spróbujcie i oceńcie! 
Przepis z kolekcji na TM.

Potrzebujemy:
placki:
- 100g sera parmezan lub innego twardego,
- 80g pora, 
- 250g cukinii,
- 20g masła, 
- 120g mąki pszennej + ew troszkę,
- 2 jajka, 
- 2 łyżki śmietany,
- 0,5 łyżeczki soli, 
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu,
dip:
- 12 liści bazylii
- 240g twarogu półtłustego,
- 80g śmietany,
- 5g soku z cytryny,
- 0,5 łyżeczki soli,
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu.

Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i posmarować ją lekko oliwą z oliwek. 
Do naczynia miksującego wrzucić pokrojony w większe kawałki ser i rozdrobnić 10sek./obr.10 i odstawić do innego naczynia. 
Do naczynia wrzucić pora i rozdrobnić 5sek./obr.6. Składniki zgarnąć na dno naczynia, dodać cukinię i rozdrobnić 5sek./obr.6. Dodać masło i dusić 3min./120st./obr.1. Dodać mąkę, jajka, śmietanę, sól i pieprz. Wymieszać przy pomocy kopystki 20sek./obr.3. Jeśli ciasto byłoby zbyt rzadkie dodać mąki i ponownie wymieszać. Układać na przygotowanej blasze do pieczenia w 1cm odstępach. Posypać rozdrobnionym serem. Piec w 230st ok 15-20min.
Do umytego i suchego naczynia wrzucić liście bazylii i rozdrobnić 3sek./obr.8. Zgarnąć na dno naczynia. Dodać twaróg, śmietanę, sok z cytryny, sól i pieprz. Wymieszać 10sek./obr.5. Założyć motylek i wymieszać 1min./obr.4. 
Placki podawać z dipem bazyliowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz