3 września 2017

Sałatka z roszponki

Propozycja do ogniska. Całkiem nieźle to wyszło... ;) Przepis z jednej z kolekcji na TM. 

Potrzebujemy:
- 40g orzechów włoskich,
- 1 ząbek czosnku,
- 35g cebuli (może być czerwona),
- 15g oleju słonecznikowego (u mnie oliwa z oliwek),
- 100g jabłka, ze skórką, pozbawionego gniazd nasiennych,
- 2 łyżeczki curry, 
- 150g śmietany, 
- 20g octu jabłkowego, 
- 3/4 łyżeczki soli, 
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu, 
- 1/2 łyżeczki cukru, 
- 200-300g roszponki,
opcjonalnie: 
- pomidorki, 
- całe połówki orzecha włoskiego).

Do czystego i suchego naczynia TM włożyć orzechy i rozdrobnić 4sek./obr.5. Przełożyć do innego naczynia. Włożyć czosnek i cebulę, rozdrobnić 4sek./obr.5. Składniki zgarnąć na dno naczynia. Dodać oliwę i dusić 2min./120st./obr.2. Dodać jabłka i rozdrobnić 6sek./obr.5. Składniki zgarnąć na dno naczynia. Dodać curry, śmietanę, ocet, sól, pieprz i cukier. Wymiesać 20sek./obr wsteczne 3. Sałatkę polewać sosem i posypać rozdrobnionymi orzechami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz