Szybka, pożywna, pikantna! Te 3 słowa opisują ją doskonale. Aaaa i jeszcze jedno - nieziemsko pachnie <3 :)
Potrzebujemy:
- 0,5szkl ciecierzycy namoczonej przez noc,
- 1,5szkl soczewicy czerwonej,
- 1szkl przecieru pomidorowego lub passaty,
- 1 puszka krojonych pomidorów,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- ok. 2l wody,
- 2 łyżeczki kuminu,
- 1 łyżeczka imbiru,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 0,5 łyżeczki słodkiej papryki,
- 0,5 łyżeczki ziaren kolendry,
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- pęczek posiekanej natki pietruszki lub kolendry, lub jedno i drugie,
- oliwa z oliwek,
- sól.
Cebulę i marchew obrać i pokroić w większe kawałki. Wrzucić do naczynia miksującego TM, dodać wszystkie przyprawy (kumin, imbir, obie papryki, cynamon, kolendrę i ziele angielskie) i dusić 2min/120st./obr.1. Dodać pomidory i passatę. Gotować 5min/100st./obr.1. Dodać soczewicę, ciecierzycę (chyba że ją wcześniej ugotowaliście jak w Jadłonomii to potem... bo ja nie doczytałam i wrzuciłam surową haha :D ) wodę, sól, posiekaną natkę i gotować 15min./100st/obr.1,5 - 2 (uwaga, może kipić, trzeba pilnować). Gotować do miękkości ciecierzycy.
Podawać gorące. Skropić limonką (u mnie brak). Można przegryzać daktylami (też brak) :P
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz