25 września 2017

Pomidory faszerowane makaronem i mozzarellą

Bardzo ciekawa propozycja obiadowa. Połówek i córcia zjedli ze smakiem, ja również ;) Polecam! :)
Przepis pochodzi z kolekcji na TM. 


Potrzebujemy (2 - 3 porcje):
- 6 dużych, dojrzałych pomidorów np. malinowych,
- 80g drobnego makaronu, 
- 80g cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 15g oliwy z oliwek,
- 40g koncentratu pomidorowego,
- 4 gałązki świeżej bazylii (tylko liście),
- 0,5 - 1 łyżeczka czarnego pieprzu,
- sól,
- 1 kulka mozzarelli.

Do naczynia miksującego TM wlać 1500g wody, dodać 1 łyżeczkę soli i zagotować 9min/100st./obr.1. Po tym czasie dodać makaron, zamiast miarki położyć koszyczek, i gotować wg czasu podanego na opakowaniu makaronu 100st./obr.1.
W tym czasie z każdego pomidora odkroić plaster z wierzchu (od łodyżki) i go zostawić. Wydrążyć miąższ i odłożyć go w miseczce. Odcedzić nadmiar wody.

Ugotowany makaron odstawić do miski. Do pustego i suchego naczynia TM wrzucić cebulę i czosnek, dodać oliwę z oliwek. Rozdrobnić 5sek./obr.5. Składniki zgarnąć na dno naczynia miksującego. Dusić bez założonej miarki 3min./120st./obr.1. Dodać odsączony miąższ z pomidorów, koncentrat pomidorowy, bazylię, 0,5 łyżeczki soli i pieprz. Rozdrobnić 5sek./obr.5. Dusić bez założonej miarki 10min./120st./obr.2. Sos przełożyć do miski z makaronem i wymieszać. Nadziewać nim pomidory. Kulkę mozzarelli pokroić na 6 plastrów. Na każdym pomidorze położyć po 1 plastrze mozzarelli. Nałożyć odcięty wcześniej wierzch i przymocować wykałaczką. Ułożyć na Varomie. 
Do naczynia TM wlać 500g wody, położyć Varomę i gotować 15-20min./Varoma/obr.1. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz