6 października 2018

Placki à la pizza

Szybki, smaczny - chociaż lekko pikantny, a dla niektórych to wada, obiad pochodzący z jednej z kolekcji na TM. W oryginale są pieczarki - 150g - ja nie lubię, ale mąż stwierdził, że by się przydały :) 
Myślę, że spokojnie uda się go Wam przyrządzić bez TM - w sumie jak wszystko na moim blogu ;) 

Potrzebujemy (dla 4 - 5 osób): 
- 10g liści z natki pietruszki, 
- 100g cebuli, 
- 120g sera żółtego np. Gouda, w kawałku,
- 150g czerwonej papryki, 
- 200g salami (mięsa) w plastrach,  
- 250g wody, 
- 250g mąki pszennej, 
- 2 jajka, 
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
- 1,5 łyżeczki soli, 
- 0,5 łyżeczki pieprzu, 
- 1 łyżeczka oregano suszonego, 
sos czosnkowy: 
- 1 duży kubek jogurtu greckiego, 
- 6 - 8 ząbków czosnku, 
- sól, 
- pieprz. 

Do dużego kubka przełożyć cały kubek jogurtu, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Wymieszać i pozostawić do "przegryzienia się". 
Do czystego i suchego  naczynia TM wrzucić liście natki. rozdrobnić 3sek./obr.8. Dodać obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę, oraz pokrojony w kawałki ser i rozdrobnić 3sek./obr.7. Przełożyć do większej miski. 
Do Tm wrzucić umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, rozdrobnić 2sek./obr.5. Dodać salami (i pieczarki, jeśli dajesz) - rozdrobnić 4sek./obr.4. Przełożyć do miski, w której jest cebula i ser. 
Do naczynia wlać wodę, dodać mąkę, jajka, proszek do pieczenia, sól, pieprz i oregano - wymieszać 15sek./obr.4. Powstałe ciasto przelać do miski ze składnikami i dobrze wymieszać. 
Smażyć na złoto, obustronnie, na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz