Szybki, smaczny - chociaż lekko pikantny, a dla niektórych to wada, obiad pochodzący z jednej z kolekcji na TM. W oryginale są pieczarki - 150g - ja nie lubię, ale mąż stwierdził, że by się przydały :)
Myślę, że spokojnie uda się go Wam przyrządzić bez TM - w sumie jak wszystko na moim blogu ;)
Potrzebujemy (dla 4 - 5 osób):
- 10g liści z natki pietruszki,
- 100g cebuli,
- 120g sera żółtego np. Gouda, w kawałku,
- 150g czerwonej papryki,
- 200g salami (mięsa) w plastrach,
- 250g wody,
- 250g mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1,5 łyżeczki soli,
- 0,5 łyżeczki pieprzu,
- 1 łyżeczka oregano suszonego,
sos czosnkowy:
- 1 duży kubek jogurtu greckiego,
- 6 - 8 ząbków czosnku,
- sól,
- pieprz.
Do dużego kubka przełożyć cały kubek jogurtu, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz. Wymieszać i pozostawić do "przegryzienia się".
Do czystego i suchego naczynia TM wrzucić liście natki. rozdrobnić 3sek./obr.8. Dodać obraną i pokrojoną w ćwiartki cebulę, oraz pokrojony w kawałki ser i rozdrobnić 3sek./obr.7. Przełożyć do większej miski.
Do Tm wrzucić umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, rozdrobnić 2sek./obr.5. Dodać salami (i pieczarki, jeśli dajesz) - rozdrobnić 4sek./obr.4. Przełożyć do miski, w której jest cebula i ser.
Do naczynia wlać wodę, dodać mąkę, jajka, proszek do pieczenia, sól, pieprz i oregano - wymieszać 15sek./obr.4. Powstałe ciasto przelać do miski ze składnikami i dobrze wymieszać.
Smażyć na złoto, obustronnie, na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz