1 października 2018

Moussaka z cukinii

I kolejny przepis z Kwestii Smaku! :) Miałam jeszcze sprezentowaną cukinię - trzeba ją było wykorzystać! W prawdzie myślałam o parmigianie z cukinii, a wyszła...moussaka :D 

Potrzebujemy (6 porcji):
- 2 duże cukinie, 
- oliwa, 
- sól, pieprz, 
- 1 cebula, 
- 2 ząbki czosnku, 
- 500g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego), 
- 1/3szkl białego wina, 
- 1 butelka (680ml) passaty pomidorowej, 
- 1 łyżka natki pietruszki, 
- 0,5 łyżeczki tymianku, 
- 1 łyżeczka przyprawy do moussaki (prawdziwa grecka mmmm!),
- 350g sera mozzarella w kawałku. 

Piekarnik włączyć na funkcję grilla. Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Pokroić w 0,5cm plastry. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować oliwą, ułożyć plastry cukinii - mogą na siebie nachodzić, oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Piec ok 8 - 10min na najwyższej półce piekarnika, przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 8 - 10min. Wyciągnąć. 
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Dodać mielone mięso i dobrze obsmażyć. Wlać wino, odparować. Dodać passatę pomidorową i przyprawy plus sól i pieprz. Wymieszać, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok 15min od czasu do czasu mieszając. 
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć 1/3 plastrów cukinii, wyłożyć sos mięsny, potrzepać częścią startego sera, przyłożyć 1/3 plastrów cukinii, wyłożyć sos mięsny, położyć ostatnią część plastrów cukinii i potrzepać pozostałym serem. 
Piec w 180st., przez ok 30min. Przed podaniem odczekać kilka-kilkanaście minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz