I kolejny przepis z Kwestii Smaku! :) Miałam jeszcze sprezentowaną cukinię - trzeba ją było wykorzystać! W prawdzie myślałam o parmigianie z cukinii, a wyszła...moussaka :D
Potrzebujemy (6 porcji):
- 2 duże cukinie,
- oliwa,
- sól, pieprz,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 500g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowego),
- 1/3szkl białego wina,
- 1 butelka (680ml) passaty pomidorowej,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- 0,5 łyżeczki tymianku,
- 1 łyżeczka przyprawy do moussaki (prawdziwa grecka mmmm!),
- 350g sera mozzarella w kawałku.
Piekarnik włączyć na funkcję grilla. Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki. Pokroić w 0,5cm plastry. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować oliwą, ułożyć plastry cukinii - mogą na siebie nachodzić, oprószyć solą i pieprzem, skropić oliwą. Piec ok 8 - 10min na najwyższej półce piekarnika, przewrócić na drugą stronę i piec kolejne 8 - 10min. Wyciągnąć.
Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Zeszklić. Dodać mielone mięso i dobrze obsmażyć. Wlać wino, odparować. Dodać passatę pomidorową i przyprawy plus sól i pieprz. Wymieszać, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok 15min od czasu do czasu mieszając.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą. Na dnie ułożyć 1/3 plastrów cukinii, wyłożyć sos mięsny, potrzepać częścią startego sera, przyłożyć 1/3 plastrów cukinii, wyłożyć sos mięsny, położyć ostatnią część plastrów cukinii i potrzepać pozostałym serem.
Piec w 180st., przez ok 30min. Przed podaniem odczekać kilka-kilkanaście minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz