Bardzo fajny i szybki obiad znaleziony na Kwestii Smaku. U mnie oczywiście zaszły małe zmiany, nie dałam awokado, ponieważ okazało się nie dojrzałe ;) A i brakło papryki słodkiej, była więc wędzona :D Ale wyszło pysznie :)
Potrzebujemy (4 - 5 porcji):
- 300g filetu z indyka,
- 1 łyżeczka oregano,
- niepełna łyżeczka papryki wędzonej,
- niepełna łyżeczka kuminu,
- sól, pieprz,
- 2 ząbki czosnku,
- 100g ryżu,
- oliwa z oliwek,
- 1 mała czerwona cebula,
- 1 mała czerwona papryka,
- mała puszka kukurydzy,
- puszka czerwonej fasoli,
- 1 pomidor,
- limonka.
Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przełożyć na talerz i wystudzić.
Filet umyć, osuszyć, oczyścić z włókien. Pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną, kuminem, czosnkiem.
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i dobrze obsmażyć. Dodać czerwoną cebulę i paprykę - pokrojone w kostkę. Wymieszać i smażyć ok. 2min. Dodać odcedzoną kukurydzę i fasolę. Wymieszać. Wsypać ugotowany ryż, wymieszać i smażyć ok 3min.
Zdjąć z ognia, dodać sparzony, obrany i pokrojony w kostkę pomidor. Awokado (jeśli dojrzałe) :P, skropić limonką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz