21 września 2018

Potrawka z ryżu i indyka

Bardzo fajny i szybki obiad znaleziony na Kwestii Smaku. U mnie oczywiście zaszły małe zmiany, nie dałam awokado, ponieważ okazało się nie dojrzałe ;) A i brakło papryki słodkiej, była więc wędzona :D Ale wyszło pysznie :) 

Potrzebujemy (4 - 5 porcji): 
- 300g filetu z indyka, 
- 1 łyżeczka oregano, 
- niepełna łyżeczka papryki wędzonej, 
- niepełna łyżeczka kuminu, 
- sól, pieprz, 
- 2 ząbki czosnku, 
- 100g ryżu, 
- oliwa z oliwek, 
- 1 mała czerwona cebula, 
- 1 mała czerwona papryka, 
- mała puszka kukurydzy, 
- puszka czerwonej fasoli, 
- 1 pomidor, 
- limonka.

Ryż ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przełożyć na talerz i wystudzić.
Filet umyć, osuszyć, oczyścić z włókien. Pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem, papryką wędzoną, kuminem, czosnkiem. 
Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i dobrze obsmażyć. Dodać czerwoną cebulę i paprykę - pokrojone w kostkę. Wymieszać i smażyć ok. 2min. Dodać odcedzoną kukurydzę i fasolę. Wymieszać. Wsypać ugotowany ryż, wymieszać i smażyć ok 3min.
Zdjąć z ognia, dodać sparzony, obrany i pokrojony w kostkę pomidor. Awokado (jeśli dojrzałe) :P, skropić limonką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz